5 superpotravin, které by měla znát každá žena starší 65 let

Přidat na Seznam.cz

S přibývajícím věkem je důležité, aby měla každá kalorie svůj význam. Důraz je u starších žen kladen na bílkoviny a vápník, aby se snížilo riziko osteoporózy, poruchy imunitního systému a křehkosti. Ukážeme vám pět nejlepších potravin pro starší ženy, které podporují celkové zdraví, představených společností Douglas County Home Care Assistance.

Borůvky
Ač se to nemusí zdát, tak právě borůvky mají více antioxidantů než jakékoli jiné ovoce. Nedávná studie publikovaná v časopise Annals of Neurology zjistila, že starší ženy, které konzumují alespoň dvě porce borůvek týdně, mohou oddálit zhoršení paměti o více než dva roky.

Zelený čaj
Přesto, že se technicky nejedná o potravinu, tak je zelený čaj ideální volbou, jak nahradit prázdné kalorie z limonád. Pití zeleného čaje třikrát týdně může u starších žen snížit riziko rakoviny žaludku, tlustého střeva a jícnu o 17 procent.

Vlašské ořechy
Srdeční choroby nejsou problémem jen u mužů, ale jsou také hlavní příčinou úmrtí u žen. Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních onemocnění i rakoviny prsu.

Špenát
Kosti se s věkem stávají tenčími a křehčími, což zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenin. Vápník a vitamin D jsou dva zásadní minerály, které snižují riziko zákeřné osteoporózy. Zatímco mléčné výrobky mají vysoký obsah vápníku, špenát má obrovskou dávku vitaminu D a 30 mg vápníku v jedné porci.

Losos
Losos je bohatý na zdravé omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA. Pravidelná konzumace lososa a dalších ryb může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje hladinu cholesterolu. Losos je také vynikajícím zdrojem bílkovin, které pomáhají působit proti úbytku svalové hmoty, který může doprovázet věk.

Zdroj: douglascountyhomecareassistance.com