Blahodárné účinky vlašských ořechů. Drobné, ale užitečné recepty

Přidat na Seznam.cz

Vlašské ořechy jsou velmi výživné, bohaté na zdraví prospěšné tuky, antioxidanty a navíc obsahují vitaminy a minerály. A stejně, jako mnoho jiných ořechů nebo semínek, se dají jíst po hrstech.

Jaké jsou tedy zdravotní přínosy vlašských ořechů?

Výživa

Pokud by měl vlašský ořech získat nějaký superlativ, bylo by to pravděpodobně za nebývale vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), které jsou často označovány jako „dobré“ tuky. Také je jedním z nejlepších rostlinných zdrojů kyseliny alfa-linolenové (ALA). Vlašské ořechy nabízejí navíc vlákninu, foláty, vitamin E, draslík, katechin (který se nachází také v zeleném čaji), hořčík a polyfenoly, informoval portál LifeStyleAsia.

Chrání před nemocemi

Výzkumy spojují volné radikály s nesčetnými chronickými onemocněními. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které v nadměrném množství mohou vyvolat poškození buněk nebo oxidační stres, což může časem vyústit ve vážná chronická onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. A právě antioxidanty, pocházející z vlašských ořechů, pomáhají v boji proti těmto nemocem.

Řízení hladiny cukru v krvi

Vlašské ořechy obsahují rozpustnou vlákninu, která je jednou z nejlepších živin pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Tato vláknina však není jedinou živinou, která je zodpovědná za tento zdravotní přínos vlašských ořechů. Hořčík a ALA pomáhají podporovat citlivost na inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi a brání vzniku cukrovky 2. typu.

Podpora zdraví srdce

Díky působivému obsahu ALA jsou vlašské ořechy nejlepším přítelem vašeho srdce. Tato prospěšná mastná kyselina pomáhá snižovat hladinu LDL, tzv. „špatného“ cholesterolu. ALA může také podporovat tvorbu sloučenin, které způsobují rozšíření cév, a tím snižují vysoký krevní tlak a riziko srdečních onemocnění. Podobně také draslík zvyšuje zdravotní hodnotu vlašských ořechů tím, že uvolňuje cévy, reguluje vysoký krevní tlak a předchází srdečním problémům.

Podpora zdraví mozku

Vlašské ořechy nejenže připomínají zmenšený lidský mozek, ale tomu našemu, opravdovému, skutečně prospívají. Částečně je to díky jejich působivým účinkům na srdce, protože zdraví mozku závisí na správném průtoku krve, a ten je řízený srdcem. Vysoký krevní tlak a cholesterol mohou negativně ovlivňovat průtok krve mozkem, což následně vede ke zhoršení kognitivních funkcí. Mozku pomáhají rovněž antioxidační vlastnosti vlašských ořechů. Oxidační stres časem způsobuje devastaci mozkových buněk. Antioxidanty obsažené ve vlašských ořeších však mohou toto oxidační poškození snižovat, což v konečném důsledku zpomaluje nebo oddaluje postup kognitivního úpadku. Prospěšná ALA kyselina pomáhá tělu produkovat takové molekuly, které brání zánětům a poškození cév.

Regulace spánku

Možná vás překvapí, že vlašské ořechy obsahují melatonin, který vám může pomoci usnout. Melatonin je známý hormon, který reguluje „cirkadiánní rytmus“ neboli vnitřní tělesné hodiny. Hladina melatoninu ráno přirozeně klesá, což způsobuje, že se probouzíte. A večer se hladina melatoninu zvýší, takže jste ospalí a unavení. Šišinka mozková (žláza umístěná v mozku) si může melatonin vyrábět sama, ale můžete ho také získat z potravin jako jsou právě vlašské ořechy. Jednoduše řečeno, konzumace těchto ořechů vám může zvýšit hladinu melatoninu a následně vám pomoci usnout.

Potenciální rizika vlašských ořechů

Vlašské ořechy patří mezi stromové ořechy, které jsou jedním z nejčastějších potravinových alergenů. Mezi možné příznaky potravinové alergie patří kopřivka, kašel, žaludeční křeče, potíže s dýcháním a otok jazyka nebo úst.

V závažných případech může potravinová alergie způsobit anafylaktický šok. Pokud trpíte alergií na jiné ořechy, jako jsou mandle, lískové ořechy a kešu, je bohužel konzumace vlašských ořechů pro vás téměř jistě vyloučena.

Recepty z vlašských ořechů

Vlašské ořechy jsou vynikající ve sladkých i slaných receptech, včetně příloh, hlavních jídel a dezertů. Zde je pár nápadů, kde ořechy použít.

V pečivu

Vlašské ořechy jsou vynikající přísadou do pečiva, od sušenek po koláčky. Výjimečně chutné jsou v rychlém chlebu po vzoru banánového chleba nebo javorového rychlého chleba s olivovým olejem.

S masem

Oblíbené bílkoviny můžete vylepšit posypáním drcenými vlašskými ořechy nebo ořechovou moukou. Na pečeném kuřecím mase nebo rybě ořechy vytvoří křupavou krustu. Další možností je jednoduše přimíchat vlašské ořechy do předkrmu, například do kuřecího salátu.

V pestu

Nemáte piniové oříšky? Žádný problém. Použijte místo nich vlašské ořechy, které vytvoří jedinečné pesto, které použijete v těstovinách.

V jogurtu

To je jeden z nejjednodušších způsobů, jak přidat vlašské ořechy do svého jídelníčku. Dobře se hodí také jako ozdoba ovesných kaší a smoothie misek.

Méně často jsou vlašské ořechy k dostání v jiných formách, včetně ořechového oleje, mléka nebo mouky. Mouka z vlašských ořechů může být použita k výrobě bezlepkového pečiva.

Zdroj: lifestylasia.com