Chcete zhubnout? Zvažte takzvané flexitariánství
Jak přirozeně a bez námahy zhubnout a udělat i něco pro své zdraví? Zkuste flexitariánství – dieta, která má výhody bezmasé i klasické stravy.
Flexitariánská dieta se zaměřuje na potraviny, které do jídelníčku zařadit, ne na ty, které vyřadit. Je tak oblíbenou volbou lidí, kteří se chtějí stravovat zdravěji, ale nechtějí přestat jíst živočišné produkty úplně. Tato dieta vám zajistí všechny potřebné živiny i pestrost stravy.
Flexitariánskou dietu vytvořila v roce 2008 dietoložka Dawn Jackson Blatnerová, aby pomohla lidem využívat výhod vegetariánského stravování a zároveň si v menší míře dopřát maso. Proto je název této diety kombinací slov „flexibilní“ a „vegetariánská“.
Co tedy jíst?
Zatímco vegetariáni vyřazují maso, vegani se vyhýbají masu, rybám, vejcím i mléčným výrobkům, takže se stravují převážně ovocem, zeleninou a luštěninami.
Flexitariánská dieta narozdíl od nich nemá jasně daná pravidla. Ve skutečnosti se jedná spíše o životní styl než o dietu. Ten je založen na následujících zásadách:
- Jezte převážně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky.
- Namísto živočišných bílkovin se zaměřte na bílkoviny rostlinného původu (tofu, cizrna)
- Čas od času zařaďte maso a živočišné produkty.
- Jezte co nejméně zpracované a co nejpřirozenější potraviny.
- Omezte přidaný cukr a sladkosti.
Jak píše Jackson Blatner ve své knize, je dobré si nejprve stanovit kolikrát týdně chceme jíst maso. Není však nutné dodržovat všechny tyto zásady. Celkově je cílem jíst více výživných rostlinných potravin a méně masa.

V čem je pro nás flexitariánství výhodné?
Flexitariánská strava má několik výhod pro naše zdraví. Jak ukázaly studie, strava bohatá na vlákninu a zdravé tuky prospívá zdraví srdce. Převážně zeleninová strava je bohatá na vlákninu a antioxidanty, které mohou snižovat krevní tlak a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu.
Flexitariánské stravování nám také může pomoci při regulaci hmotnosti. Částečně proto, že flexitariáni omezují vysoce kalorické a vysoce zpracované potraviny a jedí více rostlinných potravin, které mají přirozeně nižší obsah kalorií. Několik studií prokázalo, že lidé, kteří dodržují rostlinnou stravu, mohou hubnout rychleji než ti, kteří ji nedodržují.
Flexitariánská strava může prospět i životnímu prostředí. Snížení spotřeby masa může přispět k ochraně přírodních zdrojů tím, že se sníží emise skleníkových plynů a spotřeba půdy a vody.
Zdroje: healthline.com, nih.gov