Cítíte se pod psa? Vyhněte se těmto potravinám, které vám věčně zhoršují náladu

Přidat na Seznam.cz

Některé potraviny nám dokážou zvýšit množství serotoninu, nebo-li hormonu štěstí, když je budeme konzumovat častěji. Bohužel to však funguje i naopak. Prozradíme vám, kterým potravinám a odpoledním svačinám se raději vyhnout, píše portál Well and Good.

Všichni se chceme cítit co nejlépe a mít plno energie, ale bohužel si často nevědomky dopřáváme jídla, které nám právě v tomto mohou dost uškodit. Podívejte se na potraviny, které vám ničí náladu i energii a vyhněte se jim obloukem!

1. Sladkosti plné cukru

Strava, která obsahuje rafinované přísady, může mít vliv na produkci serotoninu v těle, což následně může ovlivnit vaši náladu. A bohužel mnoho vysoce rafinovaných potravin bývá z kategorie sladkých, včetně sladkých nápojů, jako jsou limonády, balené dezerty, sladké tyčinky, sladké snídaňové cereálie a podobně. Při pravidelné konzumaci mohou tyto výrobky snižovat množství tryptofanu, který umožňuje tvorbu serotoninu, a vitamínů skupiny B v naší stravě a ovlivňovat naši schopnost produkovat serotonin.

2. Potraviny s vysokým obsahem transmastných kyselin

Existuje mnoho důvodů, proč se vyhýbat potravinám s transmastnými kyselinami, včetně jejich schopnosti snižovat hladinu serotoninu. Patří mezi ně oblíbené slané pochutiny, jako jsou některé zpracované bramborové lupínky, pizza, balené pečivo a další potraviny rychlého občerstvení. Dopřejte si raději lehká jídla, které vám dodají energii a nebudou tlumit vaši energii ani dobrou náladu.

3. Vysoce zpracované potraviny

Tento bod není žádným tajemstvím, i tak vám raději osvěžíme paměť: Kromě potravin, které obsahují značné množství rafinovaného cukru, mohou způsobit pokles hladiny serotoninu také vysoce zpracované potraviny. To znamená, že byste si měli dvakrát rozmyslet, než zdvojnásobíte konzumaci balených potravin bohatých na sodík, zpracovaného masa a dalších polotovarů, které obsahují velké množství soli a nasycených nebo transmastných tuků. Tyto potraviny mohou při dlouhodobé nadměrné konzumaci ovlivnit zdraví našich střev, kde se tvoří většina serotoninu v těle. Stejně jako u většiny věcí v životě je klíčová umírněnost.

Jaké potraviny zvyšují hladinu serotoninu?

Serotonin se vyrábí z tryptofanu, který si naše tělo přirozeně nevytváří. Proto byste měli dbát na to, aby vaše strava tuto esenciální aminokyselinu obsahovala – a naštěstí se k tomu hodí nejedna chutná ingredience. Mezi skvělé potraviny, které obsahují tryptofan, patří například vejce, ořechy, semínka, losos a sýr.

Zdroj: wellandgood.com