Jak nám tělo sděluje, že bychom měli s cukrem brzdit? Zde jsou 4 nenápadné příznaky

Přidat na Seznam.cz

Vaše tělo s vámi komunikuje, a proto byste mu měli naslouchat a řídit se jeho varovnými signály. Mnoho vašich oblíbených jídel a nápojů možná obsahuje přidaný cukr a někdy je to tak záludné, že si třeba ani neuvědomujete, že přijímáte kalorie z cukru. Zatímco přidaný cukr v menším množství je obvykle neškodný, právě jeho pravidelná konzumace ve velkých dávkách může přispět k některým zdravotním komplikacím. Jak to poznáte? To vám sděluje web Eatthis.

„Přidaný cukr zvyšuje záněty v těle, které se následně projeví řadou negativních vedlejších účinků. Tyto záněty jsou způsobeny tím, že přidaný cukr stimuluje produkci volných mastných kyselin v játrech. Tyto volné mastné kyseliny spouštějí v těle zánětlivý proces, protože tělo bojuje, aby tuto produkci odvrátilo. Takový chronický zánět je pro tělo škodlivý z krátkodobého i dlouhodobého hlediska“, říká doktorka Trista Best ze společnosti Balance One Supplements (společnost zaměřující se na výživové doplňky – pozn. red.). Pokud k tomu ve vašem těle dochází, může začít vysílat signály, že něco není v pořádku. Zde jsou některé z nenápadných příznaků, že ve své stravě možná konzumujete příliš mnoho přidaného cukru.

Přibývání na váze

Jedním z prvních příznaků, kterých si můžete na svém těle všimnout, pokud jíte příliš mnoho cukru, je přibývání na váze. „Všimli jste si vyššího čísla na váze? Může to být proto, že jíte příliš mnoho cukru. Vysoké množství cukru může narušit metabolismus a může poškodit ekosystém našeho střevního mikrobiomu. Zdravé střevo pomáhá regulovat hladinu glukózy a inzulínu v krvi, takže když jíte příliš mnoho cukru, nutíte tento ekosystém k nadměrné práci a očekáváte více cukru, abyste udrželi tyto rovnováhy pod kontrolou. Ponaučení je, že čím více cukru sníte, tím více si vaše tělo myslí, že potřebuje, což způsobuje větší hlad a přibívání na váze“, říká dietoložka Courtney D’Angelo. Je také důležité si uvědomit, že po konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru se nebudete cítit sytí a nedodáte tělu potřebné živiny.

Chronická bolest

Dlouhodobá a soustavná konzumace sladkých potravin a nápojů může bohužel vést k bolestem v těle. „Vaše chronické bolesti a ztuhlost mohou být důsledkem konzumace příliš velkého množství přidaného cukru. Je to způsobeno zánětem, který přidaný cukr v těle způsobuje, protože se jedná o vysoce zánětlivou složku“, sděluje nám Trista Best.

Zvýšený hlad

Sladké potraviny ve vás zanechají pocit hladu a touhy po dalším jídle, proto je důležité všímat si, jak se po jídle cítíte sytí. „Cukr má obvykle vysoký obsah kalorií, takže po jeho konzumaci se vaše tělo může cítit syté (alespoň na krátkou dobu.) Tělo cukr rychle spálí, protože mu chybí skutečné živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina a zdravé tuky. Jak tělo cukr spaluje, zvyšuje hlad, což způsobuje nutkavé mlsání, bezmyšlenkovité přejídání a nakonec další cukr“, upozorňuje Courtney D’Angelo.

Vysoký krevní tlak

A konečně, konzumace příliš velkého množství cukru může u některých lidí přispívat k vyššímu krevnímu tlaku. Proto, pokud jste zaznameli zvýšení krevního tlaku, dejte si pozor a zkuste cukr na nějakou dobu omezit. Tento svůdce a zároveň i nepřítel, pokud to s ním přeháníte, zvyšuje obsah kyseliny močové v těle, která následně inhibuje produkci oxidu dusnatého. Oxid dusnatý je nezbytný k udržení pružnosti cév, a když dojde k jeho poklesu v těle, krevní tlak se zvýší.

Zdroj: eatthis.com