Jak skladovat potraviny tak, aby vám vydržely déle?

Přidat na Seznam.cz

Už se vám někdy stalo, že jste si do ledničky naskládali spoustu zdravého ovoce a vydatné zeleniny, jen abyste po pár dnech sledovali, jak plesniví a rozkládají se? A v době, jako je ta současná, kdy do obchodu s potravinami nechodíte tak často, není ideální jít si pro krajíc chleba a zjistit, že už je na něm plíseň. Nejenže je to velké plýtvání penězi, ale když jsou vaše zásoby čerstvých potravin omezené, budete chtít, aby vám vydržely co nejdéle.

Dnes jsme pro vás shromáždili ty nejlepší tipy a triky podle portálu EatThis, díky nimž vám všechny potraviny, které rádi nakupujete, vydrží čerstvé co nejdéle.

Chleba

Bochníky chleba byste měli skladovat na lince, pevně zabalené a mimo dosah světla, nebo v chlebníku. Pokud je vaše kuchyňská linka často vystavena slunečnímu světlu a nemáte chlebník, můžete pevně zabalený chléb skladovat ve spíži, kde je tma a pokojová teplota. Pokud nemůžete bochník chleba zkonzumovat mezi třemi a pěti dny, bude ideální, když si některé krajíce dáte do mrazáku. Chleba po vytažení poměrně rychle získá zpět pokojovou teplotu, takže se nemusíte bát nepříjemného rozmrazování.

Avokádo

Pokud máte avokádo, které ještě není zralé, je nejlepším místem pro jeho uložení kuchyňská linka. Avokádo byste však měli držet dál od ostatního ovoce a zeleniny, které by se na desce mohly nacházet. Avokádo produkuje etylenový plyn, který může způsobit rychlejší dozrávání jiných potravin.

Banány

Ještě ve slupce by banány měly ležet na pultu se zabalenými stopkami. Pokud uchováváte část otevřeného banánu, uchovávejte ji v chladničce. Banány uchovávejte samostatně odděleně od ostatních produktů, protože také produkují vysoké množství etylenového plynu. 

Čerstvě upečené sušenky

Za poslední dva roky jsme si více zvykli péct, proto určitě všichni oceníme, když nám například sušenky vydrží déle. Nejlépe uděláte, když budete domácí sušenky skladovat v uzavřené vzduchotěsné nádobě s papírem mezi vrstvami a s plátkem bílého chleba v nádobě. Proč tomu tak je? Vlhkost z chleba pomůže udržet sušenky měkké. Pokud však dáváte přednost křupavým sušenkám, můžete chléb vynechat a nechat nádobu mírně otevřenou, aby mohl cirkulovat vzduch.

Čerstvé bylinky a salát

Salátovou zeleninu a čerstvé bylinky skladujte v těsně uzavřených sáčcích naplněných malým množstvím vzduchu. Pokud necháte bylinky v balení, ve kterém jste je koupili, je větší pravděpodobnost, že se zkazí dříve, než je vůbec stihnete použít.

A pokud jde o nakrájenou salátovou zeleninu, skladujte ji v chladničce v míse vyložené papírovými utěrkami a přikryjte ji potravinovou fólií.

Rajčata

Rajčata držte dál od zelených salátů. Nejlépe se jim bude dařit při pokojové teplotě, mimo dosah slunečního záření – a raději je neskladujte v igelitu.

Brambory

Celé brambory uložte do dobře větrané nádoby, například do košíku nebo síťového sáčku na zeleninu (stačí i velká kartonová krabice). Skladujte je na chladném, suchém a tmavém místě, například ve spíži, skříni, sklepě nebo garáži.

Víno

Pokud přemýšlíte o tom, že byste lahve červeného vína uložili do stojanu nahoře v lednici, nedělejte to. Může se stát, že na horní straně lednice bude větší teplo, což vínu neprospívá. Vínu bude nejvíce prospívat, když bude bude na chladném a tmavém místě s teplotou kolem 15 stupňů Celsia. Skvěle se hodí nízké místo ve spíži! 

Zdroj: eatthis.com