Je mořské jídlo opravdu zdravé? Prozradíme proč

Přidat na Seznam.cz

Mořské plody zahrnují všechny druhy podmořských živočichů, včetně korýšů (krevety, krabi), měkkýšů (hřebenatky, škeble) a mnoho dalších. A zajímá vás, zda jsou mořské plody zdravé? Odpověď zní jednoznačně ano. Většina druhů mořských plodů je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku a obsahuje spoustu prospěšných vitamínů a minerálů, píše web Women’sHealth.

Jaké jsou výhody mořských plodů?

Mořské plody jsou skvělým způsobem, jak zlepšit svou výživu. Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytné pro budování a udržování svalové hmoty. Je také zásadní pro sestavení zdravého jídelníčku, protože pomáhá udržet vás syté po delší dobu. Pokud hledáte způsob, jak zpestřit své zdroje bílkovin, mořské plody jsou skvělou volbou.

Je bohatý na mastné kyseliny. „Důvodem číslo jedna, proč by lidé měli jíst mořské plody, jsou omega-3 mastné kyseliny,“ říká lékař pro zmiňovaný web. Omega-3 jsou dobré tuky, které si tělo samo nevyrábí, takže je musíte získávat z potravy nebo doplňků stravy. Mezi nejlepší zdroje patří tučné ryby, jako je losos, sleď, pstruh nebo sardinky. Omega-3 mastné kyseliny jsou známé tím, že snižují zánět v těle, což může snížit riziko srdečních onemocnění, demence a některých typů rakoviny. Navíc konzumace tepelně upravených ryb během těhotenství a kojení pomáhá vstřebávat omega-3 i vašemu dítěti, což může podpořit vývoj jeho mozku.

Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které v běžné stravě chybí. Zařazením většího množství mořských plodů do jídelníčku můžete zvýšit spotřebu vitaminu B12, selenu, železa a zinku. V mořských plodech najdete také důležité živiny, jako je vápník a vitamin D, které jsou důležité pro dobré zdraví kostí. Konzumace mořských plodů mohla pokrýt běžné nedostatky ve výživě, zejména u lidí, jejichž strava je chudá na živiny.

Jsou nějaká negativa?

Smažené mořské plody byste měli jíst střídmě. „Upozorňuji lidi, aby se vyhýbali smaženým mořským plodům, jako jsou rybí tacos v pivním těstíčku nebo fish and chips, protože konzumace smažených ryb je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny plic a prostat.“

Některé mořské plody mají vysoký obsah rtuti. Zatímco malé množství rtuti nemá na váš organismus velký vliv, konzumace příliš velkého množství může způsobit otravu rtutí. Pokud nebudete jíst více než doporučených cca 220 gramů týdně, pravděpodobně neonemocníte.

Zdroj: womenshealthmag.com