Jediný škrábanec na nepřilnavém nádobí může do jídla uvolnit velké množství mikroplastových částic

Přidat na Seznam.cz

Jen jediný škrábanec na vaší teflonové pánvi může do jídla uvolnit miliony toxických látek, které obsahují mikroplasty. Z dlouhodobého hlediska je tedy lepší takto poškozené nádobí raději nepoužívat.

K výrobě nepřilnavého nádobí se používají převážně perfluorované a polyfluorované látky (PFAS), které jsou v poslední době spojovány s řadou zdravotních potíží včetně několika druhů rakoviny, autismu a neplodnosti. V tuto chvíli bohužel neexistují předpisy o povoleném množství užití PFAS při výrobě nepřilnavého nádobí.

DailyMail odkazuje na studii, která je publikována v Science of The Total Environment, která zjistila, že z pěticentimetrového škrábance se může uvolnit až 2 miliony mikroplastů. Ke studii byla použita technika světelné vlny, která sleduje množství a pohyb mikročástic. Ty jsou vytlačovány směrem nahoru a dostávají se tak do připravovaného pokrmu.

Látky PFAS zůstávají v lidském těle poměrně dlouho, jelikož je tělo vylučuje za pomoci moči velmi pomalu. Je tedy na místě kontrolovat povrch nádobí se speciálním povrchem. Podle FoxNews to u teflonového povrchu platí dvojnásobně.

Vědci se snaží varovat hlavně před používáním poškozeného nádobí pro přípravu jídla pro děti. U těch může dlouhodobé vystavení látkám PFAS ovlivnit sociální a fyzický vývoj. Dále je pak vystavujeme vyššímu riziku ke vzniku rakoviny ledvin, varlat, vaječníků, prostaty a štítné žlázy.

Zdroj: DailyMail, FoxNews, Science of The Total Environment