Jediný škrábanec na nepřilnavém nádobí může do jídla uvolnit velké množství mikroplastových částic
Jen jediný škrábanec na vaší teflonové pánvi může do jídla uvolnit miliony toxických látek, které obsahují mikroplasty. Z dlouhodobého hlediska je tedy lepší takto poškozené nádobí raději nepoužívat.
K výrobě nepřilnavého nádobí se používají převážně perfluorované a polyfluorované látky (PFAS), které jsou v poslední době spojovány s řadou zdravotních potíží včetně několika druhů rakoviny, autismu a neplodnosti. V tuto chvíli bohužel neexistují předpisy o povoleném množství užití PFAS při výrobě nepřilnavého nádobí.
DailyMail odkazuje na studii, která je publikována v Science of The Total Environment, která zjistila, že z pěticentimetrového škrábance se může uvolnit až 2 miliony mikroplastů. Ke studii byla použita technika světelné vlny, která sleduje množství a pohyb mikročástic. Ty jsou vytlačovány směrem nahoru a dostávají se tak do připravovaného pokrmu.
Látky PFAS zůstávají v lidském těle poměrně dlouho, jelikož je tělo vylučuje za pomoci moči velmi pomalu. Je tedy na místě kontrolovat povrch nádobí se speciálním povrchem. Podle FoxNews to u teflonového povrchu platí dvojnásobně.
Vědci se snaží varovat hlavně před používáním poškozeného nádobí pro přípravu jídla pro děti. U těch může dlouhodobé vystavení látkám PFAS ovlivnit sociální a fyzický vývoj. Dále je pak vystavujeme vyššímu riziku ke vzniku rakoviny ledvin, varlat, vaječníků, prostaty a štítné žlázy.
Zdroj: DailyMail, FoxNews, Science of The Total Environment