Jíst méně masa neznamená jíst lépe… pokud nezvolíte správné alternativy

Přidat na Seznam.cz

Vědecká studie odhaduje, že než se snažit za každou cenu snížit spotřebu masa z ekologických nebo zdravotních důvodů, je lepší zvýšit spotřebu rostlinných bílkovin, píše server Femina.

Jíst méně, ale lépe, to je současné přísloví, pokud jde o konzumaci masa a živočišných bílkovin obecně. Mnoho lidí se stalo stoupenci flexitariánství, aby omezili svůj dopad na životní prostředí, ale také aby dbali na své zdraví, protože maso a uzeniny zvyšují riziko vzniku některých onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku, kardiovaskulární onemocnění a cukrovka 2. typu. Těmto lidem dávají vědci ze Školy výživy na Lavalově univerzitě (Kanada) stejnou radu ohledně konzumace rostlinných bílkovin obecně: samozřejmě méně masa, ale ve prospěch „dobrých“ bílkovin, jejichž výběr by neměl být náhodný. Jejich vědecká studie, která byla představena na konferenci Nutrition 2022 pořádané Americkou společností pro výživu, ukazuje, že pro lepší stravování nestačí jíst méně masa, ale že potraviny konzumované místo živočišných bílkovin by měly být zdravé.

Mezi mnohé alternativy živočišných bílkovin patří luštěniny, které ministerstvo zdravotnictví doporučuje konzumovat alespoň dvakrát týdně. Na světě existuje více než 13 000 druhů luštěnin, nejznámější jsou však čočka (zelená, korálová, černá), fazole (bílá, červená, černá), cizrna, dělený hrách a bob. V kombinaci s celozrnými škrobovými potravinami tvoří ideální náhražku masité stravy.

Zdroj: Femina.fr