Lepší stravitelnost a více živin: Objevte kouzlo fermentované zeleniny

Přidat na Seznam.cz

Lidé používali metodu fermentování zeleniny už od pradávna a v průběhu let se v této disciplíně ještě více zdokonalili. Nejenže tento způsob úpravy zeleniny dokáže bezpečně zakonzervovat jídlo, ale také má blahodárné účinky na naše zdraví. Věděli jste, v čem tkví kouzlo fermentování?

Fermentovaná neboli kvašená zelenina je lehčí na strávení, bohatá na živiny a dobrá pro mikroorganismy v našem trávícím traktu. A nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – je velmi chutná! O tom, v čem všem je pro naše tělo prospěšná, píše Revolution Fermentation.

Lepší stravitelnost

Věděli jste, že zelenina je daleko lépe stravitelná, pokud je kvašená? Je to skvělý pomocník pro náš trávící trakt. Během procesu fermentace se totiž jídlo už „natráví“. Vytváří enzymy a rozbíjí některé větší molekuly, které by mohly být problematické pro trávení v našem trávícím systému.

Mimo to kvašení snižuje množství sacharidů a některých oligosacharidů, které způsobují nadýmání a trávící problémy. Bylo navíc prokázáno, že fermentovaná zelenina bojuje s příznaky některých chronických onemocnění spojených se zažíváním, například syndrom dráždivého střeva.

Větší množství živin

Kvašení zvyšuje výživovou hodnotu jídla, koncentraci enzymů a zároveň neutralizuje velké množství toxických látek. Narozdíl od konzervované zeleniny, fermentovaná zelenina zachovává všechny své živiny a vitamíny. Jejich výživová hodnota může dokonce vzrůst.

Během fermentace totiž mikroorganismy vytvářejí například vitamín C, B (včetně vitamínu B12) a K. Jejich činnost také umožňuje rozbíjení větších molekul v těchto potravinách a následkem toho jsou z nich vypouštěny živiny, které pak můžou být vstřebány našim tělem. Studie také prokázaly ,že železo a zinek se vstřebávají snáze skrz fermentovanou zeleninu.

Podpora mikroorganismů v našem trávícím traktu

Fermentovaná jídla jsou důležitým zdrojem probiotik a prebiotik. Tím, že je zahrneme do našeho jídelníčku, pomůžeme podpořit a posílit naše trávení a zdraví. Trávení totiž z velké části závisí na mikroorganismech, které žijí v našem těle a vykonávají rádu biologických procesů. Kromě trávení jídla také napomáhají s regulací krevního tlaku nebo podporují imunitu našeho těla.

Zdroj: Revolution Fermentation