Máslo versus margarín? Co je pro vás lepší?

Přidat na Seznam.cz

Máslo je tradiční potravinářská surovina, která se vyrábí stloukáním smetany. Používá se hlavně jako tuk na smažení, pomazánka nebo součást omáček, koláčů a pečiva. Jako koncentrovaný zdroj mléčného tuku se skládá převážně z nasycených tuků. Margarín je zpracovaná potravina, která má chutí i vzhledem připomínat máslo. Často je doporučován jako náhražka pro srdce prospěšná. Moderní druhy margarínu se vyrábějí z rostlinných olejů, které obsahují polynenasycené tuky, jež mohou při použití místo nasycených tuků snižovat „špatný“ LDL cholesterol, informuje web Healthline.

Jaké jsou zdravotní výhody másla?

Máslo může obsahovat několik živin, které se v mnoha jiných potravinách nevyskytují. Zdravotní účinky másla do značné míry závisí na stravě krav, z nichž pochází. V přirozeném prostředí se krávy živí trávou, ale v mnoha zemích je jejich jídelníček založen převážně na krmivech z obilí. Máslo od krav krmených trávou je mnohem výživnější. Obsahuje více:

Vitaminu K2, který může pomoci předcházet mnoha závažným onemocněním, včetně rakoviny, osteoporózy a srdečních chorob.

Konjugované kyseliny linolové, jež může mít protirakovinné účinky a pomáhá snižovat procento tělesného tuku.

Omega 3 a butyrátů, které dokáží bojovat proti zánětům.

Někteří odborníci se však obávají velkého množství nasycených tuků a cholesterolu v másle a doporučují lidem omezit jejich příjem, upozorňuje web Healthline.

Jaké jsou zdravotní výhody margarínu?

Zdravotní účinky margarínu závisí na tom, jaké rostlinné oleje obsahuje a jak je zpracován. Většina druhů margarínu má vysoký obsah polynenasycených tuků. Přesné množství závisí na tom, jaké rostlinné oleje byly k jeho výrobě použity. Například margarín na bázi sójového oleje může obsahovat přibližně 20 % polynenasycených tuků. Ty jsou obecně považovány za zdravé. Ve srovnání s nasycenými tuky může mít dokonce příznivé účinky na zdraví srdce.

Přestože však margarín může obsahovat některé živiny vhodné pro srdce, často obsahuje transmastné kyseliny, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a dalších chronických zdravotních problémů.

Zdroj: healthline.com