Pijete kávu? Víme, jaký typ snižuje riziko úmrtí!
Zemitý kávový nápoj plný kofeinu může mít větší sílu než to, že vás ráno probudí. Podle nové studie zveřejněné v časopisu Annals of Internal Medicine ovlivňuje pití kávy riziko úmrtí.
Jak uvádí CNN, vědci se v průběhu jednoho roku až pětkrát dotazovali 171 616 účastníků (ve věku 37 – 73 let) na jejich životní styl, včetně jejich návyků při pití kávy. Zúčastnění potvrdili, že v době průzkumu netrpí žádným kardiovaskulárním onemocněním ani rakovinou. Z úmrtních listů poté vědci získali informace o úmrtích a délce dožití dotazovaných.
Ve vzorku byly tři skupiny osob. První, kteří nepijí kávu vůbec, měli riziko úmrtí nejvyšší. Další dvě skupiny lidí svorně popíjeli mírné množství kávy, tzn. 1,5-3,5 šálků denně. Rozdíl byl v jedné lžičce cukru na dochucení nápoje.
Na druhém místě skončili konzumenti neslazené kávy, kteří měli o 16-29 % nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu nepopíjí.
Nejlépe dopadli konzumenti oslazeného nápoje. U těch vědci zjistili asi o 30 % nižší riziko úmrtí ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí.
Zjištění byla doplněna o sociodemografické, životní a klinické faktory, aby se eliminoval jejich vliv na výsledky. Výzkumný tým například položil otázky týkající se úrovně kouření, množství fyzické aktivity, úrovně vzdělání a stravovacích návyků. Zároveň však chybějí další důležité faktory, které by mohly studii také ovlivnit. Těmi jsou například úroveň příjmů a povolání.
Jak káva ovlivňuje organismus?
Uvedený výzkum ukázal, že příjem kávy by mohl chránit srdce a pomáhat při léčbě jiných nemocí. Dle jiné studie z roku 2021 může také snížit riziko jaterních problémů.
Důležitým faktorem z hlediska kladných dopadů na lidský organismus je bezesporu způsob výroby a také druh kávy. Například robusta má lepší antioxidační a protizánětlivé účinky než arabica.
Způsob přípravy kávy zase ovlivňuje hladinu chemických sloučenin, které mohou riziko kardiovaskulárních onemocnění naopak zvyšovat. Podle studie z roku 2016 měly jedny z nejvyšších hladin těchto sloučenin vařená káva (sem bychom mohli zařadit i oblíbenou tureckou kávu) a káva z french pressu, zatímco instantní káva, či káva připravená filtací jich měly nejméně.
Vedoucí studie doktor Dan Liu uvedl: „Na základě této studie mohou lékaři svým pacientům sdělit, že většina pijáků kávy nemusí tento nápoj vylučovat ze svého jídelníčku, ale musí být obezřetní u vysoce kalorických speciálních káv.“
Zdroj: edition.cnn.com, acpjournals.org, ncbi.nlm.nih.gov