Avokádo: Jeho schopnosti se podobají zázraku

Přidat na Seznam.cz

Avokádo je rostlina pocházející z Mexika. Až donedávna patřila do skupiny zeleniny, ale dnes je klasifikována jako ovoce, píše portál Medical News Today.

Avokádo je cenný zdroj mononenasycené omega 9, polynenasycené omega 3 a omega 6 kyseliny. Proto zvyšuje vstřebávání vitamínů a minerálů. Avokádo je bohaté na antioxidanty, včetně vitamínů A, E a C, minerály: měď, selen a zinek, jakož i lutein a zeaxanthin. Je to cenný zdroj draslíku, který se podílí na regulaci krevního tlaku, což má pozitivní vliv na činnost srdce a nervového systému. Je zdrojem vitamínů B (včetně vitamínů B1, B2, B3, B5) a kyseliny listové.

Avokádová buničina v důsledku vysokého obsahu nenasycených mastných kyselin rychle oxiduje, proto hnědne v kontaktu se vzduchem. Chcete-li minimalizovat tento proces, musíte jej posypat limetkou nebo citronovou šťávou. Existuje několik použití pro avokádovou dužinu. Kromě guacamolové pasty funguje skvěle jako přísada do ovocných a zeleninových salátů, koktejlů, pěn, sendvičových past nebo čokoládových krémů, například v kombinaci s banány a kakaem.

Avokádo je bohaté na silný antioxidant – glutathion. Navíc je zdrojem vlákniny, která je odpovědná za správnou funkci střeva. Nastrouhané avokádo, může to být vhodný doplněk salátů. Avokádový olej obsahuje obsah nenasycených mastných kyselin podobný olivovému oleji. Například studený lisovaný nerafinovaný olej v láhvi, může být přidán surový například do salátů. Musí být vždy skladován v tmavém a uzavřeném obalu.

Ukázalo se, že existuje více možností použití avokádových semen. Například peeling z avokáda je cenným zdrojem antioxidantů šetrných k pokožce (odpovědných za zpoždění procesu stárnutí). Během peelingu si můžete popíjet třeba avokádový čaj. V kombinaci se sušeným ovocem to může být skvělý nápoj pro dlouhé večery.

Zdroj: medicalnewstoday.com