Šálek této potraviny vám pomůže předejít srdečním chorobám, zjistili vědci

Přidat na Seznam.cz

Nový výzkum zjistil, že každodenní konzumace pouze jednoho šálku zeleniny bohaté na dusičnany může významně snížit riziko srdečních chorob. Ty jsou přitom globální příčinou smrti číslo jedna. Podle expertů díky konzumaci této zeleniny nebudete potřebovat žádné vitaminové doplňky.

Studie Edith Cowan University (ECU) v australském Perthu zkoumala, zda lidé, kteří pravidelně jedli větší množství zeleniny bohaté na dusičnany, jako je listová zelenina a červená řepa, měli nižší krevní tlak. Experti se také zaměřili na to, zda u stejných lidí není menší pravděpodobnost diagnózy srdečních chorob o mnoho let později. Kardiovaskulární choroby jsou totiž z globálního hlediska příčinou smrti číslo jedna a každoročně si vyžádají přibližně 17,9 milionu životů.

Vědci zkoumali údaje od více než 50 000 lidí s bydlištěm v Dánsku, kteří se během 23-letého období účastnily studie o stravování, rakovině a zdraví. Zjistili, že lidé, kteří konzumovali zeleninu s nejvyšším obsahem dusičnanů, měli asi o 2,5 mmHg nižší systolický krevní tlak a o 12 až 26 procent nižší riziko srdečních chorob. Vedoucí autorka Catherine Bondonnová z Institutu pro výzkum výživy ECU uvedla, že stravování jako prevence srdečních chorob je prioritou. „Naše výsledky ukázaly, že jednoduchou konzumací jednoho šálku surové (nebo půl šálku vařené) zeleniny bohaté na dusičnany každý den mohou lidé výrazně snížit riziko kardiovaskulárních chorob,“ vysvětlila.

Největší snížení rizika se týkalo onemocnění periferních arterií (26 procent), což je typ srdečního onemocnění charakterizovaného zúžením cév na nohou. U lidí však vědci zaznamenali i nižší riziko srdečních infarktů, mrtvice a srdečního selhání. Kromě toho vědci tvrdí, že pokud denně zkonzumujete dané množství vybrané zeleniny, nebudete potřebovat žádné vitaminové doplňky. „Lidé nemusí užívat doplňky výživy na zvýšení hladin dusičnanů, protože náš výzkum ukázal, že každý den stačí jedna šálek listové zelené zeleniny, abyste chránili,“ doplnila Bondonnová.

Pokud právě nejste fanouškem čerstvé ani dušené zeleniny, odbornice doporučuje smoothies. Můžete zkusit například šálek špenátu smíchat s banánem nebo bobulovým ovocem. Jedinému způsobu přípravy, kterému byste se měli vyhýbat, je odšťavňování.