Snížení krevního cukru, zlepšení paměti i protizánětlivé účinky: Věděli jste, které bylinky a koření podporují naše zdraví?

Přidat na Seznam.cz

Naši předkové pomocí nich léčili nemoci a neuměli si bez nich představit svůj každodenní život. V dnešní době dají mnozí z nás přednost vitamínům zakoupených v lékárně a na blahodárné účinky těchto bylin mnohdy zapomínají. Pojďme si připomenou bylinky a koření, které můžou mít podle Healthline výborný vliv naše zdraví.

Skořice snižuje hladinu krevního cukru

Skořice je populárním kořením a všichni ji jistě máme neodmyslitelně spojenou s obdobím Vánoc. V čem ale tkví její zdravotní benefity?

Skořice má silné antioxidační účinky, pomáhá proti nadýmání a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Její největší přednost je však to, jak že dokáže snížit hladinu krevního cukru, a to díky několika procesům, jako je například zpomalení odbourávání sacharidů v trávícím traktu.

Šalvěj dokáže zlepšit funkci mozku a podporuje naši paměť

Slovo šalvěj pochází z latinského slova „Salvere,“ což znamená „uložit.“ Ve středověku byla známá pro své léčivé účinky a byla dokonce používána jako prevence proti moru.

Současný výzkum ukazuje, že by šalvěj měla být schopna zlepšit funkci mozku a také podpořit paměť, obzvlášť pak u lidí s Alzheimerovou chorobou. Jiná stude zase prokázala, že šalvěj dokáže zlepšit paměť i u zdravých jedinců, a to u lidí mladšího i staršího věku.

Máta je prospěšná pro náš trávící trakt

Máta je hojně využívanou bylinkou v tradiční medicíně a aromaterapii. Několik studií prokázalo, že máta dokáže zmírnit bolest u IBS neboli syndromu dráždivého střeva. Zdá se, že zklidňuje hladkou svalovinu v tračníku, což ulevuje od bolesti. Také napomáhá zmírnit nadýmání.

Mimo jiné také existují výzkumy, které zjistily že používání máty při aromaterapii dokáže zmírnit žaludeční nevolnosti, a to i při porodu nebo po císařském řezu.

Kurkuma jako koření s mocnými protizánětlivými účinky

Díky kurkumě má kari svou typicky žlutou barvu. Kurkum jako taková obsahuje několik složek s léčivými účinky. Jednou z nich je velmi silný antioxidant, který podporuje antioxidační enzymy v lidském těle.

Zároveň má kurkuma silně protizánětlivé účinky a svou účinností dokáže dokonce konkurovat i některým protizánětlivým lékům.

Kajenský pepř snižuje chuť k jídlu a může působit proti rakovině

Kajenský pepř je typickým druhem chilli papričky, kterou používáme pro dochucení pikantních pokrmů. Jednou z jeho hlavní složek je prvek, který dokáže snížit chuť k jídlu a napomáhá spalování tuků. Právě z tohoto důvodu je častou ingrediencí v mnoha doplňcích stravy určených na hubnutí.

U některých studií se prokázalo, že kajenský pepř dokáže působit proti určitým formám rakoviny u zvířat jako např. jater, ledvin či prostaty. Aby se otestoval jeho vliv na lidské zdraví jsou však třeba ještě další výzkumy.

Zdroj: Healthline