Tahle malá svačinka podle vědců velmi prospívá našim střevům

Přidat na Seznam.cz

Střevům se přezdívá náš druhý mozek a nejsou vůbec jednoduchá na pochopení. Jedno je však jisté – žijí v nich mikroorganismy a bakterie, které hrají důležitou roli v trávení, imunitě a v celkovém zdraví. Čím si udržet zdravou střevní mikroflóru?

Vědci z Kings College London zjistili, že každodenní konzumace mandlí výrazně zvyšuje produkci butyrátu, mastné kyseliny, která vyživuje dobré bakterie a podporuje zdraví střev, píše magazín Gazzetta.

Výsledky ukázaly, že obsah butyrátu byl výrazně vyšší u těch, kteří jedli celé nebo mleté mandle. Jak již bylo zmíněno, jedná se o mastnou kyselinu s krátkým řetězcem, která slouží jako hlavní zdroj paliva pro buňky tlustého střeva. Pokud tyto buňky pracují správně, vytvářejí ideální podmínky pro růst dobrých bakterií, což přispívá k pevnější střevní stěně, minimálnímu úniku nebo zánětu a lepšímu vstřebávání živin.

„Střevní mikroflóra ovlivňuje lidské zdraví částečně prostřednictvím produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem, jako je butyrát,“ vysvětluje Kevin Whelan, vedoucí oddělení věd o výživě na King’s College London. „Tyto molekuly slouží jako palivo pro buňky tlustého střeva, regulují vstřebávání dalších živin ve střevě a pomáhají vyrovnávat imunitní systém. Výsledky naší studie naznačují, že konzumace mandlí může podporovat metabolismus bakterií a ovlivňovat naše zdraví“.

Studie také naznačuje, že konzumace celých nebo mletých mandlí může zlepšit vstřebávání dalších mikroživin. Dobrovolníci, kteří jedli mandle, a to jak celé, tak mleté, totiž vykazovali také vyšší příjem mononenasycených mastných kyselin, vlákniny, draslíku a dalších prvků důležitých pro zdraví celého těla.

Zdroj: Academic, Gazzetta