Víte že, spotřeba bílé mouky může zvyšovat srdeční onemocnění?

Pravidelná konzumace výrobků z bílé mouky vyrobených z rafinovaných zrn je podle nedávné studie spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Spotřebitelé se rovněž vystavují riziku předčasné smrti, varují vědci.
Mezinárodní výzkumný tým analyzoval nutriční údaje od téměř 150 000 účastníků z 21 zemí. U každé osoby byla preferovaná strava a zdravotní stav uchovávány průměrně po dobu 9,5 roku. Vyhodnocení těchto údajů bylo nedávno prezentováno v renomovaném odborném časopise.
Výrobky z pšeničné mouky nesou zvýšené riziko srdečních onemocnění
Zdá se, že každý, kdo jí hodně produktů z pšeničné mouky, jako jsou toasty, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a tím i riziko předčasné smrti. Tato souvislost byla prokázána ve studii, ve které je příjem rafinovaných zrn, celých zrn a bílé rýže, jakož i zdraví účastníků včetně kardiovaskulárních onemocnění, celkové úmrtnosti, hodnot lipidů v krvi a krevní tlak.
Více kardiovaskulárních příhod ze spotřeby bílé mouky
Podle hodnocení lidé, kteří jedli více než 350 gramů produktů z bílé mouky denně, měli o 27 procent vyšší riziko předčasného úmrtí na závažné kardiovaskulární příhody, jako jsou infarkty, než ti, kteří jedli méně než 50 gramů rafinovaných zrn denně. Vyšší příjem rafinovaných zrn byl také trvale spojen s vyšším krevním tlakem.
Vše čisté pro bílou rýži
Ačkoli bílá rýže je také rafinované zrno, vědci zde nenašli žádné zvýšené riziko. Ani ve skupině s nejvyšší spotřebou více než 450 gramů denně nebylo zvýšené riziko předčasné úmrtnosti nebo kardiovaskulárních příhod.
Celozrnné pečivo místo bílé mouky
Vědci dospěli k závěru, že pravidelná konzumace rafinovaných zrn, nikoli však konzumace bílé rýže, zvyšuje riziko úmrtnosti a závažných kardiovaskulárních onemocnění. Doporučují nahradit výrobky z bílé mouky celozrnnými obilovinami.
Žádné vyšetřování příčiny
Studie ukázala pouze výsledek, ale nezkoumala základní příčiny. Z tohoto důvodu analýza poskytuje pouze vodítka, ale žádnou definitivní kauzalitu.
Rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou
Přibližně 50 procent denních kalorií spotřebovaných po celém světě pochází z obilných produktů. Příliš často se tyto potraviny vyrábějí z rafinovaných zrn. Co to ale znamená a proč je bílá mouka méně zdravá než celozrnná?
Zrno se skládá ze tří prvků skořápky, sazenice a endospermu. V produktech z bílé mouky se používá pouze škrobový endosperm zrna. Skořápka a sazenice jsou odstraněny. Tyto dva prvky však obsahují většinu živin. Slupka obilí je bohatá na minerály, vlákninu a vitamíny a sazenice obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny.
Celá zrna jsou výživnější
V celozrnných výrobcích se zpracovává celé zrno, díky čemuž jsou výrobky výživnější. Jsou bohatší na bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a mnoho dalších živin, které mohou pomoci snížit krevní tlak, snížit onemocnění dásní, posílit imunitní systém a pomáhat se správou hmotnosti.
Bílá mouka způsobuje, že cukr v krvi prudce stoupá
Výrobky z bílé mouky obsahují hlavně jednoduché sacharidy a jsou velmi škrobovité. Po konzumaci rychle stoupá hladina cukru v krvi a vede k vysoké koncentraci glukózy v krvi. Z dlouhodobého hlediska mohou tyto výkyvy cukru v krvi vést k přírůstku hmotnosti a v nejhorším případě k cukrovce.