Nepřehánějte to s červenou řepou, zničíte si játra a ledviny

Přidat na Seznam.cz

Kdo se rozhodne konzumovat červenou řepu, dělá jistě dobře, avšak ani s touto zdravou zeleninou se to nesmí přehánět, píše web vlasta.cz.

Nejdříve si však pojďme říci to pozitivní, co najdeme v konzumaci této kořenové zeleniny. Za prvé podporuje správnou funkci jater, za druhé udržuje správné detoxikační procesy v těle, nemůžeme zapomenout ani na ideální funkci jater, navíc i čistí krev a v neposlední řadě obsahuje látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány.

To ale není vše. Červená řepa v sobě obsahuje ve větším počtu vitamín C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Výživoví poradci doporučují řepu i kvůli dusičnanům, které pomáhají vytrvalostním sportovcům k efektivnějšímu okysličení tkání.

A nyní případná negativa. Pokud bychom to s konzumací červené řepy přeháněli, může nám to způsobit zhoršenou funkci jater a dokonce může dojít ke tvorbě ledvinových kamenů. Konzumace červené řepy není ideální pro lidi trpící dnou či pro jedince s velmi nízkým krevním tlakem. Může v jistých případech způsobit i změnu barvy moči nebo stolice. Někteří jedinci mohou mít na červenou řepu takovou alergii, že se u nich vytvoří kožní problémy (vyrážky, svědění v ústech či otoky jazyku nebo krku).

Zdroj: Prostreno.cz, Vlasta.cz