Vápník pro silné zuby a kosti: Které potraviny ho obsahují nejvíce?

Přidat na Seznam.cz

Vápník je důležitý minerál, který udržuje naše kosti a zuby silné. Vápník hraje také důležitou roli při srážení krve a přispívá ke zdravému fungování tělesných buněk. Naše tělo si však vápník nedokáže vyrobit samo, proto je nutné ho přijímat potravou. Kde ho tedy brát, abychom ho měli dostatek?

Doporučené množství vápníku pro dospělého člověka přibližně 1000 mg denně, píše web Myself. U dětí a dospívajících je toto množství o něco vyšší vzhledem k jejich silnému růstu. Ddoporučuje se 1200 mg pro dospívající (od 13 let) a 1100 mg pro děti (od 10 do 12 let). Pokud jste zdraví a nemáte vysoký nedostatek vápníku, nepotřebujete užívat doplňky stravy s vápníkem. Lidé mohou tyto minerály snadno získat stravou. Tyto potraviny jsou obzvláště bohaté na vápník a nepatří mezi ně jen mléčné výrobky! I při veganské stravě existuje spousta potravin, které obsahují velké množství vápníku.

Ementál je obzvláště bohatý na vápník

Žádná jiná potravina neobsahuje tolik vápníku jako sýr ementál. 100 g ementálu s přibližně 1200 mg pokryje i denní potřebu vápníku. Podobná situace je i u horského sýra. Obsahuje přibližně 1100 mg na 100 g. Pokud tedy sníte 1-2 plátky tohoto sýra k snídani nebo svačině, už jste přijali dostatečné množství vápníku. Mimochodem, jeden plátek ementálu obsahuje 412 miligramů vápníku.

Parmazán

Dobrá zpráva pro všechny, kdo si rádi posypou těstoviny parmazánem: tento sýr je také velmi bohatý na vápník a je na druhém místě mezi potravinami s nejvyšším obsahem vápníku. 100 gramů parmezánu obsahuje přibližně 1176 miligramů vápníku.

Gouda

Gouda je také velmi vhodná pro posílení kostí a zubů. Vysoký obsah vápníku je působivý: 958 miligramů na 100 gramů. Jeden plátek sýra gouda obsahuje přibližně 287 miligramů vápníku.

Camembert a smetanový sýr

Měkké sýry, jako je camembert (600 mg/100 g) nebo brie (400 mg/100 g), jsou také skutečnými posilovači vápníku. Mimochodem, smetanový sýr obsahuje nejméně vápníku ze všech sýrů. Zrnitý smetanový sýr (100 mg/100 g) je stále nejlepší volbou.

Mléko a kefír

Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Sklenice mléka (cca 200 ml) dodá tělu 246 mg tohoto minerálu. Na tom, zda je nízkotučný nebo ne, nezáleží. Kefír nebo podmáslí jsou také dobrým zdrojem vápníku. Jedna sklenice také obsahuje přibližně 240 mg vápníku.

Jogurt

Pokud ráno začínáte den jogurtem, už tím přispíváte k příjmu vápníku. Kelímek jogurtu (150 g) obsahuje přibližně 171 mg vápníku. Tvaroh je mimochodem mléčný výrobek s nejnižším obsahem vápníku. 100 g tvarohu poskytuje pouze asi 90 mg vápníku.

Poznámka: Mléko a mléčné výrobky jsou nejdůležitějším zdrojem vápníku. Z tohoto důvodu vegani nebo lidé s intolerancí laktózy často trpí nedostatkem vápníku. Pokud mléčné výrobky nejíte vůbec, měli byste dbát na to, abyste jedli dostatek následujících potravin:

Ořechy

Ořechy jsou cenným zdrojem vápníku. Zejména lískové ořechy (149 mg/100 g) a para ořechy (161 mg/100 g) obsahují hodně kostního vitaminu. Brazilské ořechy jsou i tak velmi zdravé, protože jsou také velmi bohaté na zinek a hořčík. Ořechy jako odpolední svačinka nikdy nejsou špatné!

Brokolice

Zelená zelenina poskytuje velké množství minerálů. Ve 100 gramech brokolice je asi 87 miligramů vápníku. Brokolice však může nabídnout ještě více: Obsahuje hodně vitaminu C pro náš imunitní systém a také chlorofyl – nejnovější zázračný lék pro krásnou pleť.

Jaká další zelenina obsahuje vápník?

Kapusta, špenát (nejlépe vařený) a rukola patří také mezi veganské dodavatele vápníku, který posiluje zuby a kosti!

  • Kapusta: 179 mg/100 g
  • Rukola: 160 mg/100 g
  • Špenát: 140 mg/ 100 g

Mimochodem, pokud dbáte na zdravou a vyváženou stravu, není možné přijímat příliš mnoho vápníku potravou. Živočišné potraviny, velmi slané potraviny, káva a alkohol vedou ke zvýšenému vylučování vápníku, a proto by se měly konzumovat pouze s mírou.

Přírodní minerální voda

Minerální voda je dobrým způsobem, jak získat vápník, zejména pro lidi, kteří nejedí mléčné výrobky. Důležité: Ne všechny minerální vody, které si můžete koupit, jsou bohaté na vápník. Ne všechny minerální vody jsou bohaté na vápník, pokud obsahuje více než 150 miligramů vápníku na litr, pak ale vhodná je. Proto je nejlepší před nákupem zkontrolovat etiketu na lahvičce.

Prevence osteoporózy

Nedostatek vápníku je často důsledkem špatné stravy. To zvyšuje riziko vzniku osteoporózy ve stáří. Osteoporóza je onemocnění kosterního systému, při kterém se pomalu snižuje kostní hmota a kosti se stávají křehkými. Ženy mají vyšší riziko vzniku osteoporózy, protože během menopauzy klesá hladina estrogenu, který je důležitý pro tvorbu kostí. Aby se předešlo osteoporóze v pozdějším věku, je důležité zajistit dostatečný přísun minerálů již v raném věku.

I vitamín D zde hraje důležitou roli

Vápník může v těle správně působit pouze tehdy, pokud přijímáte dostatek vitaminu D. Vitamin D zajišťuje, že se vápník v těle vstřebává. Vitamin D zajišťuje, že vápník přechází z trávicího traktu do krve. Každý, kdo má pocit, že trpí nedostatkem vápníku, by si měl také ověřit, zda nemá nedostatek vitaminu D.

Zdroj: Myself.de