Proč jíst kopřivu a jak léčí pampeliška? Víme to

Přidat na Seznam.cz

Na jaře, ale i v létě si můžete nasbírat kopřivy a uvařit z nich kopřivovou polévku nebo je sušit a pít jako čaj. Kopřivy jsou vhodné pro imunitní systém, ale také pro pokožku a vlasy, protože jsou bohaté na vitamíny a minerály, píše web kureka.

Už jen pomyšlení na trhání kopřiv je pro každého nepříjemné. Kdo by si nepamatoval, jak v dětství ucukl, když se nohy a ruce přiblížily k pálivým kopřivám?

Ale spřátelte se s kopřivami, noste dlouhé kalhoty a rukavice a vyrazte mezi kopřivy. Jsou plné dobrot a bujně rostou – nemusíte se bát, že by došly.

Kopřivy jsou dobré i pro vaši pleť

Kopřivy jsou bohaté na vitaminy C, B a K, železo, draslík, vápník, hořčík, zinek a křemík. Křemík posiluje vlasy, kůži a nehty. Kopřivy jsou také čisticí a močopudné, posilují ledviny. Jsou bohaté na chlorofyl a mají příznivý vliv na imunitu. Na jaře můžete použít celou kopřivu, ale blíže k létu se může kopřiva už rozrůst, použijte tedy listy v horní části rostliny. Pokud kopřivu odřízneme, objeví se nové výhonky. Kopřivy můžete usušit a rozemlít na výživný prášek nebo je usušit a rozdrtit na kousky vhodné pro přípravu čaje.

Pampelišky na trávení

Je to náš nejběžnější plevel na zahradě a mnoho lidí nad pampeliškou pravděpodobně ohrnuje nos. Je to však účinná léčivá rostlina. Pampeliška je se svou hořkou chutí vhodná na trávení, je čisticí, močopudná a posiluje játra. Listy lze použít do salátů, pesta nebo koktejlů, ale vybírejte si malé listy – starší listy mohou mít příliš hořkou chuť. Jedlé jsou také květy a kořen.

Zdroj: kureka