5 jídel zlepšujících náladu, díky kterým budete šťastnější

Přidat na Seznam.cz

V životě je jen málo věcí tak příjemných, jako je jídlo. Abychom zůstali zdraví, musíme jíst každý den, ale jídlo také používáme jako mechanismus k zvládání stresu. Bohužel druhy potravin, po kterých toužíme, když máme špatnou náladu, mohou ve skutečnosti problém celkově zhoršit. I když nám sladká a kaloricky bohatá jídla dodají okamžitou podporu dopaminu, po přechodu stresu se náš mozek může vrátit do místa hlubší deprese, upozorňuje na to server informeduse.com.

Existují ale zdravá jídla, která dokážou zajistit udržitelný vzestup nálady. Ale pokud si nevychutnáváme to, co jíme, je pravděpodobné, že to prostě vynecháme. Abychom vám pomohli správně si vybrat a užili si při tom, sestavili jsme seznam nejlepších jídel, která vám zlepší náladu, a několik zábavných způsobů, jak si je vychutnat.

Mastné ryby

Ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví mozku tím, že udržují strukturu buněčné membrány v tekutině a pomáhají při signalizaci buněk. Omega-3 musíme přijímat stravou, protože naše tělo si je nedokáže samo vyrobit.

Tuňák a losos jsou dvě skvělé možnosti, ale samy o sobě jsou trochu nudné. Dobrou zprávou je, že svůj talíř můžete okořenit přidáním různých koření a příloh.

Hořká čokoláda

Lidé nemusí jíst čokoládu, aby si opravdu zlepšili náladu. Ale když už na ni máte chuť, vyberte si takovou, aniž by to později způsobilo duševní zhroucení. Přejděte na tmavou odrůdu. Má méně cukru a více zdravých flavonoidů, které snižují zánět a zlepšují prokrvení mozku.

V hořké čokoládě je nějaký cukr, ale obsahuje také další chemické látky zvedající náladu včetně kofeinu, theobrominu a N-acylethanolaminu (který je chemicky podobný kanabinoidům). Myslete na to, že hořká čokoláda je stále vysoce kalorická potravina, takže jí nemůžete sníst tunu najednou. Zkuste si některé vychutnat jako součást zdravého trailového mixu včetně ořechů a sušeného ovoce.

Fermentované potraviny

Je zajímavé, že určité prvky zdraví mozku ve skutečnosti začínají působit ve střevech. Například se zde vyrábí 90 % serotoninu v těle. Fermentované potraviny jsou skvělým způsobem, jak zlepšit zdraví střev pomocí probiotik, což zase může zlepšit vaši náladu.

Dobré fermentované potraviny pro jejich probiotika zahrnují jogurt, kombucha, kysané zelí, kimchi a kefír. Bohužel pivo, víno a některé „kyselé“ chleby nejsou dobrými zdroji, protože proces filtrování a vaření odstraňuje velkou část obsahu probiotik.

Kombucha je fermentovaný nápoj, který je teď opravdu v trendu a už jen z tohoto důvodu může být zábavný. Kimchi a kysané zelí dodávají proteinům, jako jsou ryby a vepřové maso, příjemný šmrnc. Zahrnutí jogurtu do zdravého ovocného smoothie je další skvělá strategie.

Banány a bobule

Konzumace většího množství ovoce a zeleniny je obecně spojena s nižším výskytem deprese, ale banány a bobule nabízejí zvláštní výhody pro zlepšení nálady.

Banány mají vysoký obsah vitaminu B6, rozhodujícího při syntéze dopaminu a serotoninu. Obsahují také dostatek vlákniny k regulaci uvolňování cukru do krevního řečiště, takže se vyhnete havárii.

Bobule mají zvláště vysoký obsah řady antioxidantů, zejména antokyanů , o kterých se předpokládá, že snižují riziko deprese. Antioxidanty jsou přirozenými bojovníky proti nemocem a zlepšují zdraví vašeho mozku a všech ostatních částí vašeho těla.

Ovoce je vynikající svačina, protože je sladké a kromě rychlého umytí vyžaduje jen velmi malou přípravu. Banány nepotřebují ani mytí. Ovoce je ale také super všestranné a mimo smoothies, lze ho zapéct do otrubových nebo ovesných muffinů, vrchních salátů a přimíchat do ovesných vloček.

Káva

Zařadili jsme tento nejoblíbenější nápoj na světě na náš seznam, abychom vás zbavili viny, kterou můžete pociťovat kvůli tomuto zvyku. Ukázalo se, že výhody kávy zvyšující náladu.

Jedna pozoruhodná studie zjistila, že konzumace kávy, ať už kofeinové nebo bezkofeinové, zvyšuje náladu spolehlivěji než konzumace placeba. Vědci spekulují, že to souvisí s přítomností různých fenolických sloučenin.

Ale pokud jde o kofein, je známo, že tento oblíbený stimulant zabraňuje adenosinu (chemická látka, která podporuje únavu) v navázání na receptory v mozku. A zvyšuje produkci dopaminu a norepinefrinu.

Pravděpodobně existují stovky různých způsobů, jak kávu konzumovat, ale pokud se vám nelíbí její chuť, stále můžete získat kofein a výběr antioxidantů v zeleném nebo černém čaji.

Závěr

Jakmile budete experimentovat s konzumací většího množství potravin, které jsme zde popsali, můžete jít dál a zařadit do svého každodenního jídelníčku více ovsa, ořechů, semínek, fazolí a čočky. Trik spočívá v tom, že si ulehčíte v konzumaci potravin, které vám zvednou náladu. Když se začnete cítit lépe, budete inspirováni k experimentování s novými ingrediencemi, které společně udělají to nejšťastnější možné jídlo.

Zdroj: informeduse.com