Bramborový salát na 3 způsoby: Budete se držet tradiční verze? Nebo letos vyzkoušíte tu odlehčenou…

Přidat na Seznam.cz

Jestli něco nesmí u štědrovečerní večeře chybět, pak je to bezpochyby bramborový salát. Ten je velmi snadný na přípravu, je chutný a navíc ho můžete připravit na spoustu různých způsobů. V tomto článku vám přinášíme 3 lahodné recepty na bramborový salát, od tradiční po odlehčenou verzi.

K přípravě bramborového salátu jsou nejlepší volbou pevné, dostatečně lojovité brambory. Pokud si nejste jistí, jak je správně uvařit, přidejte do vody trochu octa. Tím zajistíte, že brambory neztmavnou a nerozvaří se. Druhou variantou je brambory nevařit úplně doměkka, ale nechat je dojít v páře, radí web Ženy.

Lahodná a rychlá verze

2 kg salátových brambor necháme 25 minut vařit v horké osolené vodě. Vodu slijeme a brambory necháme chvilku pod pokličkou, aby došly. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme buď na kostičky, kolečka nebo na nudličky. Poté si nadrobno nakrájíme 2 cibule a 2 sterilované okurky a přidáme je k bramborám. Připravíme si zálivku ze šálku vody, 8 lžic sádla, 4 lžic octa, špetky cukru, lžičky plnotučné hořčice a pepře a soli dle chuti. Zálivku opatrně vlijeme do salátu a dobře promícháme. Na závěr vše posypeme nasekanou petrželkou.

Tradiční verze s kořenovou zeleninou

10 dkg petržele a celeru a 20 dkg hrášku uvaříme v osolené vodě na skus. Po uvaření zeleninu rozkrájíme na menší kousky a přidáme 3 sterilované nakrájené okurky. Přidáme 25 dkg nasekané cibule a 2 natvrdo uvařená vajíčka. Nakonec do salátu nakrájíme 40 dkg uvařených brambory. Zálivku připravíme z kvalitního oleje, plnotučné hořčice a majonézy a vmícháme ji do směsi. Dochutíme dle chuti solí a pepřem. Salát nezapomeňte překrýt potravinovou fólií a nechte přes noc uležet na chladném místě. Při podávání ozdobte zelenou petrželkou.

Odlehčená verze s ředkvičkami

V receptu pro 4 porce uvaříme 80 dkg brambor ve slupce doměkka. Poté je oloupeme. Brambory, 4 natvrdo uvařená vejce, 4 kusy jarní cibulky, 60 g červené cibule a 4 nakládané okurky pokrájíme na kostičky a smícháme s utřeným česnekem ve větší míse. Dip připravíme z 8 lžic bílého selského jogurtu, citronové šťávy, soli a pepře a přimícháme jej do připraveného salátu, napsal web Prima Fresh.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: Ženy, Prima Fresh