Chtěla byste na vánoce svoji rodinu překvapit? Oslňte jednoduchými Madeleines. Co to je?

Přidat na Seznam.cz

Pokud už vás na vánoce nudí linecké a pracny, zkuste tento typický francouzský recept na vánoční cukroví. Je jednoduchý, svěží a určitě jím oslníte!

Perníčky, tlapky, rohlíčky… Toho všeho už jste přejedené? Madeleines jsou vlastně nadýchané piškoty s troškou pomerančové kůry a s vanilkovou příchutí. Hodí se nejen na vánoce jako drobné cukroví, ale také na jakýkoli chladný zimní večer, chutnají báječně i se sklenkou červeného vína.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce pomerančového cukru

Postup:

Máslo a krupicový cukr šleháme tak dlouho, dokud není světlý a nadýchaný.

Do máslové hmoty přidáme pomerančovou kůru, snížíme otáčky mixéru na nejnižší rychlost a postupně přidáme i vanilkový extrakt a vejce, jedno po druhém. Tento proces není třeba uspěchat, šlehat opravdu pomalu a stěny misky občas seškrábnout, aby se směs nesrazila. Je nutné pomalu šlehat 3-4 minuty, dokud směs není světlá a pořádně nadýchaná

V druhé míse je potřeba smíchat mouku a prášek do pečiva. Opatrně a tentokrát lžící nebo vařečkou přidáváme pomalu směs mouky a kypřicího prášku do máslové hmoty. Hladké těsto přikryjeme a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout

Těsně před vytažením těsta si troubu předehřejeme na 190 stupňů.

Připravíme si formičky ve tvaru mušliček, používají se hojně také na české pracny nebo tlapky. Nejdříve formičky vymažeme. Je nutné vymazat je máslem, aby získaly Madeleines svou typickou zlatavou barvu a abychom předešli přilepení. Tukem opravdu nešetříme. Formičky potom plníme směsí a dáme péct na 10-13 minut. Ještě teplé vyklopíme a sypeme pomerančovým cukrem.

Pokud se vše povede, zmizí Madeleines ze stolu jako pára nad hrncem.


Zdroje: redakce, Tradiční Madeleines