Jak na domácí čokoládu? Vyzkoušejte recept na tu klasickou i její bílou variantu

Přidat na Seznam.cz

Čokoládu miluje snad každý, od dětí až po dospělé. Co takhle ale vyzkoušet domácí, ručně vyráběnou čokoládu, místo té kupované? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na klasickou nebo bílou čokoládu.

Klasická čokoláda

Na výrobu klasické čokolády budete potřebovat kakaové máslo. To rozpusťte ve vodní lázní a smíchejte s kakaem a špetku soli. Směs míchejte při teplotě asi 42 °C, dokud nezhoustne. Pokud chcete čokoládu sladkou, přidejte trochu moučkového nebo vanilkové cukru. Aby byla čokoláda opravdu tuhá, přidejte do směsi vanilkový puding. Připravenou směs poté nalijte do formiček a nechte zatuhnout.

Bílá čokoláda

Asi 200 gramů moučkového cukru, 100 gramů sušeného mléka a ztužený rostlinný tuk ohřívejte ve vodní lázni. Poté přidejte celý balíček vanilkového cukru a lžíci vanilkového pudingu. Směs neustále míchejte, dokud nevznikne hustá, ale hladká hmota. Tu poté nalijte do hory a opět nechte ztuhnout.

Malý tip

Pokud preferujete čokolády s oříšky, mandlemi, nebo třeba s kousky želé, pak tyto suroviny nejdříve nasekejte na malé kousky. Poté, co čokoládu nalijete do formy, nechte si chvíli vychladnout. Následně do formičky přidejte i nasekané oříšky, mandle, kousky ovoce, nebo zkrátka to, co máte rádi.

zdroj: milujicokoladu, ireceptar, toprecepty