Je rýže skutečně bezlepková a jaký druh je nejzdravější?

Přidat na Seznam.cz

Stále zůstává nejasné, zda se lepek nachází v některých oblíbených základních potravinách ve vaší spíži. Například vás možná zajímá: Je rýže skutečně bezlepková? Na tuto otázku vám dá odpověď web Women’sHealth.

Je rýže bezlepková?

Rýže se vyrábí ve stovkách různých druhů, od dlouhé po krátkou, od hnědé po bílou a od voňavé po nevoňavou, takže často může být obtížné zjistit, zda určitý druh obsahuje lepek. Obecně však platí, že veškerá nezpracovaná rýže lepek neobsahuje.

Přesto je důležité mít na paměti obsah arsenu v rýži, zejména pokud ji konzumujete většinu dní. Obsah arsenu v rýži je mnohem vyšší než v jiných obilovinách, například v pšenici a ječmeni.

Které druhy rýže jsou bezlepkové?

Hnědá rýže. Hnědá rýže, která je často považována za „zdravou“ rýži, je plná výživových hodnot a je skvělým zdrojem manganu, selenu a vlákniny. Protože hnědá rýže není rafinovaná a stále obsahuje otruby a klíčky (ty jsou u bílé rýže odstraněny), má obvykle lepší strukturu a nabízí komplexnost i těm nejjednodušším receptům.

Bílá rýže. Ačkoli je bílá rýže pravděpodobně nejoblíbenějším druhem rýže, bohužel nenabízí mnoho výživových hodnot. Během procesu její výroby se z rýže odstraňuje vláknina a další vitamíny a minerály, aby měla delší trvanlivost a hladší strukturu. I přes menší zdravotní přínosy je stále bezlepková.

Divoká rýže. Navzdory názvu a způsobu prodeje je divoká rýže ve skutečnosti tráva. Jako taková se může pochlubit řadou vitaminů a minerálů, jako je vitamin B6, vláknina a kyselina listová, a má vysoký obsah antioxidantů. Protože je však její pěstování náročnější, bývá divoká rýže dražší, nebo se někdy míchá s bílou či hnědou rýží, aby se cena vyrovnala.

Které druhy rýže nejsou bezlepkové?

Následující druhy rýže jsou zpracované, a proto nejsou bezlepkové: rýžové směsi, rýže označená jako „bez pšenice“, rýže od výrobce produktů, které obsahují lepek.

Ačkoli se rýžové směsi mohou lišit, je lepší se jim vyhnout, protože mnohé z nich obsahují další obiloviny na bázi pšenice, které mohou obsahovat lepek. A přestože lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, není to jediná obilovina, která ho má, takže pokud je rýže označena jako „bez pšenice“, může lepek stále obsahovat.

Je také dobré vyhnout se rýži, která se vyrábí ve stejném zařízení jako jiné výrobky obsahující lepek. I když je označena jako bezlepková, mohla být kontaminována zařízením, které se používá pro potraviny obsahující lepek.

Zdroj: womenshealthmag.com