Kimchi: Velmi zdravá a výtečná korejská pochoutka
Kimchi (čte se ,,kimči“) je víc než jen chutné asijské jídlo. Je to kulturní poklad korejské kuchyně, navíc nakládané kvašené zelí je skutečnou střevní potravou, a proto je považováno za elixír zdraví. Není divu, že kimchi je nyní na sociálních sítích v módě a je oslavováno jako superpotravina. Píše o tom web Myself.
Bakterie mléčného kvašení, které vznikají při kvašení potravin, jsou požehnáním pro střevní flóru a imunitní systém. To nás přivádí ke kimchi, pikantnímu kvašenému zelí. Takříkajíc kysané zelí Asiatů. Klasika korejské kuchyně plná vitamínů, živin a probiotik. A navíc chutná opravdu výborně.
Co je kimchi?
Když se u nás mluví o kimchi, obvykle se tím myslí pikantní nakládané čínské zelí. Korejci však kimchi připravují téměř ze všech druhů zeleniny, včetně sezamových listů, jarní cibulky, okurek a chilli. Podává se téměř ke všem pokrmům a neexistuje JEDEN recept. Na kimchi existují stovky a tisíce receptů. Každý region, každá vesnice má svůj tradiční recept na kimchi, často dokonce každá rodina.
Recept na kimchi
Kimči si samozřejmě můžete vyrobit i sami. Kromě mnoha variant zde uvádíme jednoduchý základní recept na kimči, který si můžete upravit podle vlastních představ a chuti.
Složení:
- přibližně 1000 g čínského zelí (1-2 hlávky)
- 200 g strouhané ředkvičky, nejlépe japonské ředkvičky daikon
- 3 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 375 ml vody
- 4 lžíce soli (přibližně 200 g)
- 2-4 lžíce gochugaru (korejské chilli)
- 4-5 lžic sladké mleté papriky
- 1 1/2 lžíce sójové omáčky tamari
- 25 g zázvoru, nasekaného
- 1-2 stroužky česneku
Příprava:
Pro přípravu nálevu na kimchi smíchejte sůl a vodu ve velké míse nebo hrnci. Čínské zelí omyjte, nakrájejte na kousky a přidejte do nálevu. Vše dobře promíchejte rukama a přitlačte k sobě tak, aby byly všechny kousky zelí rovnoměrně pokryty. Listy zatěžkejte talířem. Poté musí zelí stát při pokojové teplotě přibližně 6 až 8 hodin.
Zelí slijte, 250 ml nálevu na kimchi dejte stranou a nechte alespoň 15 minut odkapat. Ředkvičky omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy, smíchejte s 1 lžící soli a nechte 30 minut stát, vodu odstraňte. Jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Smíchejte nakrájený zázvor, stroužky česneku, kolečka cibule, ředkvičky a koření. Poté koření dobře zapracujte do kousků zelí. V případě potřeby přidejte ještě trochu soli.
Směs kimči nalijte do horkých vymytých sklenic, nechte prostor až po horní okraj a vše dobře přitlačte k sobě, aby unikly případné vzduchové bubliny. Zelí zalijte nálevem z kimči, který jste si odložili stranou, a nechte u horního okraje prostor (asi 5-6 cm u sklenice). Zelenina musí být na konci rovnoměrně pokryta tekutinou, nic nesmí vyčnívat. V případě potřeby ji zatěžkejte závažím a přitlačte.
Zelenina musí nyní kvasit ve sklenici na místě bez přímého slunečního záření, lehce přikrytá, po dobu 7 až 14 dní při pokojové teplotě. Nejlépe je pravidelně kontrolovat, zda je zelí stále pokryté nálevem. Usazeniny jako pěna a krémové kvasinky jsou normální.
Přibližně po týdnu můžete kimchi poprvé ochutnat. Jakmile kimchi získá požadovanou chuť (čím delší je doba fermentace, tím intenzivnější je chuť), nádoby uzavřete a uložte do chladničky. Kimchi lze uchovávat v chladu přibližně 9 měsíců.
Zdroj: Myself.de