Květáková rýže je zdravá a originální příloha. Víme, jak ji připravit

Přidat na Seznam.cz

Chcete-li do svého jídelníčku propašovat více zeleniny, vyzkoušet nejnovější trend v jídle nebo vás prostě už nebaví rýže, kuskus či bulgur, skvělým řešením pro vás může být květáková rýže. Recept najdete zde!

Květáková rýže může znít jako jeden z těch praštěných nápadů z kategorie zdravých jídel. Ve skutečnosti je to docela chytrý způsob, jak získat zeleninu, obměnit každodenní pokrmy a vyzkoušet něco nového. Jakmile květákovou rýži vyzkoušíte, skepse se rozhodně zbavíte.

Jak chutná květáková rýže

Rýže, kuskus a bulgur sice nechutnají nijak zvlášť, ale dokážou nechat vyniknout ostatní ingredience a zajistí, aby se každý zasytil. A takhle vlastně funguje i květáková rýže! Když se květák nakrájí na jemné kousky podobné zrnkům, chutná velmi jemně. Pokud použijete nastrouhaný nebo nakrájený květák, aniž byste s ním cokoli dalšího dělali, jeho chuť je intenzivnější a struktura je trochu „al dente“ a připomíná spíše bulgur, zatímco pokud ho jen rychle promícháte na pánvi nebo s vroucí vodou, budete ho mít nadýchaný a měkký jako rýže.

Jak připravit květákovou rýži

Květákovou rýži můžete připravit pěti způsoby:

  • nastrouháte a vychutnáte si ji syrovou
  • nastrouháte dáte na pánev s olivovým olejem/máslem.
  • nastrouháte a vložíte do síta s jemnými oky a těsně před podáváním ji zalijte vroucí vodou.
  • nastrouháte a dáte do mísy, přikryjete potravinovou fólií a dáte asi na 3 minuty do mikrovlnné trouby.
  • nastrouháte a rozprostřete na plech s olivovým olejem a pečete při teplotě 200 °C asi 12 minut.

Nám chutná nejlépe na pánvi. Chcete vyzkoušet také? Zde máte recept.

Recept na květákovou rýži na pánvi

Na květákovou rýži pro dvě osoby je potřeba:

  • 1 hlávka květáku
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • Sůl podle chuti
  • Nůž
  • Kuchyňský robot nebo struhadlo
  • Paletový nůž
  • Pánev s poklicí

Jak připravit rýži z květáku:

Květák nakrájejte na větší kusy a odstraňte stonek.
Květák nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ho dejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude směs stejnoměrná a nebude připomínat zrnka.
Tady se zastavte a syrovou květákovou rýži použijte do salátů nebo jako studenou přílohu. Pro plný efekt rýže pokračujte ohříváním květákové rýže na pánvi.
Na středním plameni rozehřejte lžíci másla nebo olivového oleje a nasypte na něj květákovou rýži. Květákovou rýži posypeme trochou soli a přikrytou ji necháme na mírném ohni asi 5-8 minut. Doporučujeme pravidelně kontrolovat konzistenci, abyste jste vychytali tu, která vyhovuje vašim chuťovým buňkám.

S čím jíst květákovou rýži

Květáková rýže může v každodenních pokrmech nahradit rýži, kuskus, bulgur, bramborovou kaši a další. Chcete-li si ji obzvlášť vychutnat, smíchejte ji s čerstvými bylinkami, jako je máta, koriandr nebo kopr, a posypte čerstvě nakrájenou jarní cibulkou. Do květákové rýže můžete před smažením vmíchat také sušené chilli nebo koriandr. Fantazii se meze nekladou…

Zdroj: redakce, Apetitonline, fresh.iprima.cz