Milujete sushi? Zkuste japonský sushi sendvič onigirazu. Stal se dokonce pokrmem roku

Přidat na Seznam.cz

Už jste slyšeli o onigirazu, známém také jako sushi sendvič? Jedná se o kombinaci západního sendviče a japonské sushi rolky. Snadno a rychle si jej připravíte doma, dobře se s ním cestuje, a protože je vzdáleným příbuzným sushi, je přirozeně bezlepkový a také velmi sytý. Jeho velkou výhodou je, že je výtečný teplý i studený, uvádí lazycatkitchen.

Vznik onigirazu se datuje do 80. let a je připisován japonskému manga seriálu „Cooking Papa“, jehož autorem je Tochi Ueyama. Seriál pojednává o tatínkovi, který tajně a rád vaří. V Japonsku se onigirazu občas objeví i v obchodech se smíšeným zbožím, ale nejčastěji se připravuje doma, k snídani, obědu nebo svačině. Ač se to nemusí zdát, jeho obliba je obrovská nejen v Japonsku, kde se stal dokonce v roce 2015 pokrmem roku, ale postupně si jej zamilovali po celém světe, píše sbs.com.

Ingredience

Na základ 6 kusů onigirazu si připravte hrnek sushi rýže (nebo jiné kulatozrnné rýže), dvě lžíce rýžového octa, 1 lžíci cukr krystal, půl lžičky soli, 6 plátů řasy nori a ingredice na náplň dle vašich preferencí.

Co se týče ingrediencí na náplň, existuje nepřeberné množství variant. Tedy záleží čistě na vašich preferencí, jakou kombinaci vyberete. Jako náplň můžete zvolit například okurku, mrkev, avokádo, lososa, uzený tempeh, čerstvý salát, ředkvičky, vejce, sezamové semínko, opečené tofu, či třeba tuňáka v jakékoliv kombinaci a množství podle chuti. Při výběru pouze nezapomínejte, že ne všechny ingredience se k rýži hodí.

Postup

Rýži důkladně propláchněte nebo vyperte ve vodě, dokud není voda čirá. K 1 šálku rýže přidejte 1,5 šálku vody a vařte v rýžovaru 20 až 30 minut. Pokud rýžovar nemáte, ničemu to nevadí – uvařte rýži v hrnci na plotně, nicméně dávejte pozor, aby se rýže nepřipekla. Než bude rýže hotová, rozpusťte v rýžovém octu cukr a sůl. Jakmile se rýže dovaří, zalijte ji touto zálivkou a důkladně promíchejte.

Dále si připravte řasu nori. Položte ji hrubou stranou nahoru, tak aby tvořila kosočtverec a do středu vložte malou hromádku ochucené rýže. Tu prsty jemně umačkejte do čtverce. Nepřežeňte to s jejím množstvím, aby se vám do sendviče vešly i ostatní ingredience. Pro lepší práci s lepivou rýží si průběžně namáčejte prsty v misce s vodou a pár kapkami rýžového octa.

Poté na rýži začněte vrstvit vámi zvolené dobroty. Nejprve můžete rýži namazat vaším oblíbeným ochucovadlem, jako je například wasabi, sójová omáčka, miso pasta, sriracha či sladkokyselá chilli omáčka. Následně vyskládejte vám zvolené ingredience. Pokud milujete sushi, můžete zvolit například kombinaci avokáda s lososem a čerstvou okurkou posypané sezamovým semínkem. Navrch opět navrstvěte trochu rýže a přizpůsobte její tvar spodním vrstvám.

Sendvič zabalíte následujícím způsobem: náplň opatrně upěchujte a zabalte rohy řasy dovnitř přes náplň. Vzniklý bochánek položte složenou stranou dolů a nechte jej chvíli odpočinout. Řasa tak nasákne vlhkost z náplně, změkne a sklad se zacelí.

Zabalené balíčky můžete krájet buďto podélně nebo diagonálně na trojuhelníky. Pokud si připravujete onigirazu na cestu, zabalte jej do potravinářské fólie či pečícího papíru.

Zdroje: lazycatkitchen.com, sbs.com, apetitonline.cz, kuchynelidlu.cz