Naučte se konzumovat kořeněná jídla. Prospívají zdraví

Přidat na Seznam.cz

Pokud zoufale toužíte po tom, abyste při vaření vyzkoušeli konečně aromatičtější jídla nebo našli odvahu objednat si je v restauraci, existuje způsob, jak se naučit lépe snášet koření, uvádí portál Metro.

Podle toho, jakou míru pálivosti si člověk zvolí, dá se o něm hodně zjistit. Je-li mírný, zvolí si rozumnou střední cestu. Pokud sáhne po extra pálivém, potom je odvážný a snílek. Nebo si uvědomuje své nedostatky a objedná si citron a bylinky? Podívejme se na zdravotní výhody, které dokazují, že stojí za to vyzkoušet ostřejší pokrmy a koření.

Výhody konzumace kořeněných jídel

Kromě toho, že je to exploze chutí, zvyšují se i přínosy pro vaše zdraví. Mezi široce uváděná potenciální pozitiva patří:

  1. Delší život. Rozsáhlé studie zjistily, že u lidí, kteří jedli kořeněná jídla šest nebo sedm dní v týdnu, i jen jednou denně, se snížila úmrtnost o 14 %.
  2. Zrychlení metabolismu. Kmín, skořice, kurkuma, papriky a chilli papričky mohou zvýšit klidovou rychlost metabolismu a zpomalit chuť k jídlu.
  3. Boj proti zánětům. Kurkumin, sloučenina obsažená v kurkumě, může snižovat záněty v těle. Zázvor a česnek běžně používáme při nachlazení. Avšak v alternativní medicíně, jako je ájurvéda, se navíc protizánětlivé vlastnosti zázvoru a česneku již dlouho používají při léčení onemocnění, jako je artritida a autoimunitní poruchy.
  4. Zabíjení bakterií. Kmín a kurkuma mají silné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti, které zabíjejí škodlivé bakterie v těle.

Jak si vybudovat toleranci na kořeněná jídla

Pokud jde o kořeněná jídla, věda vysvětluje, jak si vůči nim vybudovat toleranci. Kapsaicin, účinná složka pálivých papriček a pálivých jídel, stimuluje receptory bolesti, takže si myslíte, že jídlo je pálivé. Pokud ji tedy chcete takto vnímat, jde jednoduše o to, aby mysl zvítězila nad hmotou. Výhodou vnímání pálivého jídla mozkem je, že kapsaicin také uvolňuje dopamin a endorfiny, hormony, díky nimž se cítíte dobře.
Jste-li tím typem člověka, který chce vždy vyzkoušet vzrušující, exotické nové jídlo, ale máte problém dostat se přes chilli chipsy, jediný způsob, jak si vybudovat toleranci, je jíst kořeněná jídla pravidelně a časem zvyšovat úroveň pálivosti. Můžete začít přidávat do pokrmů papričky jalapeňos. Postupně posouvejte své hranice, až si jednoho dne dáte jídlo s chilli papričkami habaneros.

Mléko nebo voda. Co pomáhá při pálení v ústech?

Rozhodli jste se vydat na cestu za vším pálivým a ostrým. Ale jak se říká, jen blázni se do toho hrnou. Pokud jste příliš ambiciózní, ale zjistíte, že trpíte, co vám pomůže uhasit plameny v ústech? Odpověď zní… mléko! Pití mléka vám po konzumaci pálivého jídla pomůže, protože bílkovina kasein obsažená v mléce se naváže na kapsaicin a zabrání mu vázat se na receptory bolesti na jazyku. Naopak pití vody je zbytečné. Kapsaicin je totiž sloučenina na bázi oleje a voda ho nerozpustí.

Nyní jste dostatečně připraveni, a tak se do konzumace ostrých pokrmů můžete pustit!

Zdroj: metro.co.uk