Nejen vánoční ovesné sušenky s kokosem. Zkuste zdravé Vánoce
Děti se už těší na ježíška a pro maminky pomalu začíná období pečení vánočního cukroví, které dotváří to pravé kouzlo Vánoc. Ovesné sušenky s kokosem jsou tím pravým receptem, do jehož pečení se můžou zapojit i děti a dopřát si vcelku zdravé mlsání.
Zapojte do pečení děti
S přípravou ovesných kokosových sušenek vám můžou pomoct i děti, protože je to rychlé a zábavné. Ty větší už je zvládnou upéct samy. Nemusí být nutně jen na vánočním stole, jejich využití je celoroční. Ze stolu totiž zmizí stejně rychle, jak je na něj položíte.
Doba přípravy – zhruba 15 minut
Na cca 50 sušenek (3 klasické plechy) budete potřebovat:
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek špaldové mouky, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1 hrnek kokosu, 125 g másla, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva a špetku skořice
Pro vylepšení můžete přidat:
- kousky čokolády
- lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka
- kandované ovoce
- vlašské či lískové ořechy
- čokoládovou polevu
- kokos na ozdobu
Jak postupovat:
V míse smíchejte všechny sypké ingredience – vločky, mouku, cukr, kokos a skořici. V hrnci si rozehřejte tekuté přísady – máslo s medem a přilijte vlažnou vodu. Tekutou směs nalijte do suché směsi a promíchejte, nejlépe rukama. Vytvarujte malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem a utvořte z nich placičky. Mezi sušenkami nechte rozestupy. Pečte 10 – 15 minut, dokud nebudou mít zlatavé okraje, pak je ještě teplé opatrně sundejte z plechu a nechte vychladnout na talíři. Po vychladnutí budou krásně křupavé. Sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Zdroj: redakce – autorský článek, vlastní zkušenost