Nejlepší čokoládový dort všech dob

Přidat na Seznam.cz

Když máte chuť na opravdu dobrý dezert, připravte si tento třívrstvý čokoládový dort s bohatou krémovou polevou, radí odborníci z webu Better Homes & Gardens.

Ingredience

¾ hrnku změklého másla

3 vejce

2 hrnky hladké mouky

¾ hrnku neslazeného kakaového prášku

1 lžička jedlé sody

¾ lžičky prášku do pečiva

½ lžičky soli

2 šálky cukru

2 lžičky vanilky

1 ½ hrnku mléka

čokoládovo-smetanová poleva

Čokoládovo-smetanová poleva

28 g kousků polosladké čokolády

½ hrnku másla

28 g mléčné zakysané smetany

4 ½ hrnku prosátého moučkového cukru (asi 450 g)

Postup

Máslo a vejce nechte 30 minut stát při pokojové teplotě. Mezitím lehce vymažte dno formy 33 x 23 x 5 cm. Poté vyložte voskovaným papírem. Voskovaný papír a boky formy vymažte tukem a lehce vysypte moukou. Formu dejte stranou.
Popřípadě vymažte více menších plechů či forem, pokud chcete mít patrový dort.

V míse smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl; dejte stranou.

Ve velké míse šlehejte máslo elektrickým mixérem při střední až vysoké rychlosti po dobu 30 sekund. Postupně přidávejte cukr, asi po 1/4 hrnku, a šlehejte na střední rychlost, dokud se dobře nespojí (3 až 4 minuty). Oškrábejte stěny mísy; pokračujte ve šlehání při střední rychlosti po dobu 2 minut. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šlehejte (celkem asi 1 minutu). Vmíchejte vanilku.

Do vyšlehané směsi střídavě přidávejte mouku a mléko a po každém přidání šlehejte na nízké otáčky, dokud se nespojí. Šlehejte na střední až vysokou rychlost dalších 20 sekund. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 177 °C 35 až 40 minut nebo dokud dřevěná špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Odlepte voskovaný papír. Položte dort ve formě na drátěný rošt; důkladně vychlaďte. Potřete požadovanou polevou. Vydá na 12 až 16 porcí.

Čokoládovo-smetanová poleva

Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni kousky polosladké čokolády a máslo a často míchejte. Nechte 5 minut chladnout. Vmíchejte zakysanou smetanu. Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte elektrickým mixérem do hladka. Přikryjte a uložte polevu do chladničky.

Stručné údaje

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 60 minut
Doba pečení: 35 minut
Počet porcí: 12

Zdroj: Better Homes & Gardens