Nejoblíbenější podzimní polévka: dýňovka! Jak udělat tu nejlepší?

Přidat na Seznam.cz

Nic neumocní podzimní atmosféru lépe než výborná dýňová polévka. Nejen, že vás příjemně zahřeje v chladných dnech, ale navíc vás zasytí a pochutnají si na ní i ty nejmlsnější členové rodiny. Vyzkoušejte recept na nejlepší dýňovku.

Základem je máslová dýně

Základem dýňové polévky je samozřejmě dýně. Ačkoliv můžete použít i hokkaido, v tomto receptu budeme vařit z máslové dýně, konkrétně budeme potřebovat jednu menší máslovou dýni. Tu nejprve rozpůlíme a vydlabeme, abychom se zbavili všech semínek a lepkavé hmoty. Poté ji oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme stopku.

Dýni nakrájíme na centimetrové plátky, a přemístíme je na plech s pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem a pomocí mašlovačky jej rozetřeme po povrchu dýně. Okořeníme dle chuti pepřem, solí a sušeným tymiánem.

Plech vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme tak dlouho, dokud dýně nezměkne (cca 45 minut). Jakmile bude dýně měkká, plech vyndáme a dýni přemístíme do mixéru.

Vsaďte na poctivý vývar

Nyní přijde na řadu 450 ml vývaru, ideálně by měl být domácí kuřecí nebo zeleninový. Pokud je opravdu poctivý, nemusíte se bát ho naředit vodou (250 ml). Přidáme vývar do mixéru k dýni, a vše dohladka rozmixujeme tak, aby vznikl sametový krém.

Smetana by měla být tučná, nejlépe 31%

Krém přelijeme do hrnce, a necháme 5 minut provařit. Až nyní, pokud je to potřeba, ho můžeme zředit vodou. V závěru přidáme 100 ml tučné, 31% smetany a ochutíme podle potřeby solí, případně můžeme polévku zakápnout citronovou šťávou.

Tip: Pokud chcete polévku něčím obzvláštnit, zkuste místo smetany použít kokosové mléko.

Ozdobíme semínky, šlehačkou nebo olejem

Na suché pánvi si opražíme loupaná dýňová semínka. Jakmile začnou vonět a křupat, jsou hotová. Nenechávejte je tam ani o chvíli déle, abyste je nespálili. Polévku servírujeme s trochou šlehačky nebo ji můžeme zakápnout dýňovým či olivovým olejem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: redakce