Netradiční recept na štrůdl. Vyzkoušejte pro změnu slaný

Přidat na Seznam.cz

Jste unavení stereotypem ve vaší kuchyni? Zkuste změnu a vyzkoušejte opak známého jablečného závinu. Tento křehký, chutný a hlavně slaný protějšek si každý zamiluje. Můžete si ho dopřát jako malý oběd nebo také večer u televize.

Příprava

Připravíme si kupované listové těsto, jelikož příprava domácího těsta je náročnější. Listové těsto si rozválíme na velký tenký plát, který potřeme slabou vrstvou kečupu. Kdo by chtěl, může na těsto vymačkat i česnek. Dále těsto posypeme kořením, jako je čubrica nebo oregano, nicméně každý může použít koření, jaké chce. Následně těsto pokryjeme plátky šunky a sýra, můžeme přidat i nivu a přidáme najemno nakrájenou cibulku. Nakonec těsto opatrně zavineme a konce složíme pod závin. Celý závin potřeme vajíčkem a navrch posypeme libovolným kořením. Takto dáme závin do trouby na 200 stupňů a čekáme, až se upeče do zlatova.

Servírování

U slané verze je samozřejmě nejlepší podávat hned vyndaný z trouby, zachová si totiž svoji křupavost a čerstvost. Bavíme-li se o sladkém závinu tak ten se podávat teplý nemusí. Nicméně když budeme podávat teplý, pokrm si zachová svou vláčnost a my si ho budeme moci vychutnat lépe.

Jablečný závin se často jedl s kopečkem neoslazené šlehačky, která se dává spolu s ním bokem v mističce. Někdo si také rád pochutnal na zmrzlině, a tak je zmrzlina jedna z dalších variant, jak si jej můžete vychutnat.

Typy náplní a těst

Věděli jste, že existuje velká spousta možností, co by se mohlo dát jako náplň do závinu? Nebo také typů těst? Lidé se nedrží zkrátka a rádi experimentují. Do těsta totiž můžete dát jak ovoce, tak i zeleninu, maso či čistě jen sýry. Další variantou je třeba také pudink, tvaroh, mák, ořechy a povidla. Když přejdeme k těstům, můžeme se bavit o celozrnném, pivním, listovém či kynutém, vinném a bezlepkovém jáhlovém těstu.

Zdroj: nejrecept, jimejinak, varimesmarcelou