Potraviny, které byste nikdy neměli ohřívat v mikrovlnné troubě

Přidat na Seznam.cz

Mikrovlnná trouba je úžasný vynález, který rychleji ohřívá jídlo a šetří náš čas. Přestože ji používá téměř každý, ne všechny pokrmy jsou vhodné pro mikrovlnnou troubu. Některé pokrmy se mohou znehodnotit, zatímco jiné mohou být opravdu škodlivé pro naše zdraví.

Zde je seznam potravin, pro které je mikrovlnná trouba skutečným nepřítelem:

Některé druhy zeleniny, ovoce a hub

Brokolici neohřívejte v mikrovlnné troubě, protože by ztratila své prospěšné vlastnosti. Nejlepší způsob úprava brokolice je vaření v páře.

  • Některé druhy zeleniny, například listy červené řepy, mají vlastnosti, které mohou v mikrovlnné troubě způsobit požár.
  • V mikrovlnné troubě nevařte špenát a červenou řepu. Elektromagnetické záření vyvolává tvorbu škodlivých nitrosaminů, které jsou karcinogenní.
  • Chilli papričky obsahují kapsaicin a ten se v mikrovlnné troubě začne odpařovat a vaše místnost se naplní štiplavým kouřem, jakmile otevřete dvířka mikrovlnné trouby.
  • Hrozny se mohou přeměnit na kousky plazmy

Maso, ryby a drůbež

  • Ohřívání ryb v mikrovlnné troubě vám přinese nepříjemný pokrm.
  • Zpracované maso obsahuje konzervační látky, které se při vystavení elektromagnetickému záření mění na nebezpečné chemické sloučeniny.
  • Pokud ohříváte kuřecí maso v mikrovlnné troubě, může vám vzniknout vlhký, nepříjemný kuřecí povlak.

Pizza, čínské jídlo a rýže

  • Ohřívání pizzy v mikrovlnné troubě není škodlivé, ale z její konzumace nebudete mít žádnou radost. Okraje budou lepkavé a vlhké a sýr bude gumový.
  • Čínské jídlo v mikrovlnné troubě neohřívejte, protože byste skončili s něčím mokrým a slizkým.
  • Neohřívejte jídlo ve stejných nádobách, ve kterých bylo dodáno. Kartonové krabice obsahují nebezpečné materiály, jako je vosk, plast, kov, lepidlo nebo inkoust, a mohou způsobit požár.
  • Pokud byla vaše rýže dlouho při pokojové teplotě nebo byla uložena v lednici déle než jeden den, prostě ji vyhoďte. Rýže obsahuje Bacillus cereus, bakterii, která může v potravinách přetrvávat a způsobit vážnou otravu.

Tekutiny, oleje a polévky

  • Vodnaté polévky je možné ohřívat. Naopak s hustými polévkovými pyré to může být trochu složitější. Polévka začne explodovat ohňostrojem polévkových kapek a ty se rozprsknou po celé mikrovlnné troubě. Abyste tomu předešli, zkuste polévku jednou za minutu zamíchat nebo do misky vložte dřevěnou lžíci.
  • Kávu v mikrovlnné troubě neohřívejte, protože tím zničíte její chuť.
  • Kojenecké mléko a instantní mléčná výživa se při ohřevu v mikrovlnné troubě neohřívají rovnoměrně. Může to způsobit vznik horkých míst, která mohou vaše dítě popálit.
  • Olivový, hroznový, sezamový a řepkový olej jsou ve skutečnosti tuky a v mikrovlnné troubě se správně neohřívají.

Zdroj: womendailymagazine.com