Potraviny, které můžete zamrazit, a nevíte o tom

Přidat na Seznam.cz

Existují věci, o kterých pravděpodobně nevíte, že je můžete zmrazit. Patří mezi ně třeba avokádo, banány nebo špagety.

Avokádo

Ano, tuto lahodnou super potravinu opravdu můžete zmrazit. Abyste avokádo připravili ke zmrazení, musíte ho umýt, rozříznout napůl, oloupat, vyjmout pecku, vložit do sáčku na zip. Pokud děláte pyré, rozmačkejte avokádo vidličkou nebo v kuchyňském robotu, přidejte trochu citronu nebo limetky a uložte do uzavíratelného sáčku a zmrazte.

Brambory

Brambory? V mrazáku? Ano, brambory opravdu můžete zmrazit, zejména když začínají klíčit a vy uvažujete o tom, že je vyhodíte do koše. Oloupejte slupku brambor a poté je blanšírujte ve vroucí vodě po dobu asi 5 minut. Jakmile jsou brambory horké, vložte je do mísy s mrazivě studenou vodou a nechte je asi 10 minut chladnout, poté je zabalte do porcí pomocí vzduchotěsných sáčků.

Užitečným tipem pro zmrazování je zmrazit uvařené brambory na plechu, aby se vzájemně nedotýkaly, a až ztuhnou, vložit je do plastového sáčku nebo nádoby. Díky tomu se neslepí a nemusíte je rozmrazovat všechny najednou.

Banány

Banány mají tendenci se poměrně rychle kazit, to však neznamená, že by měly putovat do koše. Přezrálé (nebo hnědé) banány lze zmrazit, se slupkou nebo bez ní a použít je jindy. Pokud si myslíte, že je nestihnete použít, můžete je zmrazit hned, jak je koupíte.

Mléko

Věděli jste, že můžete zmrazit mléko? Mléko je nejlepší zmrazit v jednotlivých porcích a skvěle se hodí k uložení do mrazničky, pokud se blíží datum spotřeby. Zmrazte ho ve vaničce na ledové kostky, abyste získali rovnoměrné porce a ušetřili místo v mrazáku.

Pokud se rozhodnete skladovat mléko v krabici nebo láhvi, ujistěte se, že jste vylili trochu mléka od horní části, aby mělo prostor se rozšířit. Při rozmrazování nechte mléko přes noc v chladničce a čas od času lahví nebo kartonem zatřeste, aby se mléko a tuk opět promíchaly.

Těstoviny

Těstoviny? V mrazáku? Ano, těstoviny opravdu můžete zmrazit a je to také docela jednoduché. Ujistěte se, že jste těstoviny předem uvařili, nejlepší je al dente, což znamená, že těstoviny jsou uvařené jen mírně na skus. Díky tomu si těstoviny zachovají svou kvalitu, když je po rozmrazení znovu ohřejete.

Těstoviny, které se vaří v omáčce, nebo zbytky těstovin, například špagety, lze zmrazit celém maso, omáčku a těstoviny v jednom. Jen se ujistěte, že je před opětovným ohřátím necháte v lednici zcela rozmrazit.