Praktické a připravené z lásky: Vyrobte vašim nejbližším jedlé dárky
Skutečnost, že nám Vánoce opět klepou na dveře, by nás měla přimět k tomu, abychom začali přemýšlet o vhodných dárcích pro naše blízké. V současné době je ještě o něco náročnější ušetřit nějakou korunu navíc, abychom měli dostatek úspor pro nákup dárku, proto na to zkuste jít od ruky a vyrobte si je svépomocí.
Přemýšlíte, co by mohlo potěšit vaše blízké, ať už z řad rodiny nebo přátel? Vsaďte na praktickou stránku vašeho projektu. Vyrobte něco, co doma rozhodně využijí nebo sklidí úspěch u jejich chuťových pohárků. Zde je několik tipů, kterými se můžete inspirovat.
Irský likér
Likéry k Vánocům přirozeně patří. Vyrobit si jeden typický pro tyto svátky můžete i pro vaše milované. Na fantastický Irský likér vám postačí pár ingrediencí a mixér.
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku cukru
- 2 lžíce čokoládového sirupu
- 1 polévková lžíce instantní kávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- irská whiskey (dle vaší chuti)
Suroviny nalijte do mixéru a nechte důkladně spojit. Následně plňte do čistých ozdobných flašek.
TIP: Do (pro nás) klasického vaječného likéru přidejte ledové kaštany, díky čemu získáte lahodnou čokoládovou chuť.
Česnek v olivovém oleji
Konfitovaný česnek není jen konzervovaný česnek. Při tomto procesu zpracování ztrácí svou nepříjemnou pálivost a naopak získává velmi příjemný sladký nádech a voňavé aroma. Jako dárek je v zimním období navíc skvělou volbou.
- 2 – 4 hlavičky česneku
- 200 – 400 ml olivového oleje
- čerstvé bylinky podle chuti
Česnek vložte do zapékací misky a nalijte tolik oleje, aby byl zcela ponořen. Pečte při 90-95 °C přibližně 3 hodiny. Následně nechte vychladnout a nalijte do čisté uzavíratelné sklenice a zcela ji zalijte olejem.
Arašídové máslo
Nejen v Americe je arašídové máslo oblíbenou pomazánkou, která se maže na chleba. Tato sladká varianta másla se těší velké popularitě i u nás. Mnozí ho dokonce používají na slepování tradičního cukroví. A domácí je nepochybně nejlepší. K jeho výrobě vám postačí pražené arašídy, které budete intenzivně mixovat v mixéru, čím dosáhnete požadované konzistence másla. A to díky oleji, který oříšky obsahují.
Můžete ho ovšem i vylepšit. Přidat do něho lze i jiné oříšky než arašídy a jinou chuť máslu taktéž dodá i lžíce medu nebo kakaa. Naplňte ho do ozdobných sklenic a darujte všem, kteří mají tuto pomazánku v oblibě.
Zdroj: Taste od Home, Yummy Temple, Youtube