Radek Kašpárek radí: Jak doma připravit husu, aby chutnala jako z restaurace?

Přidat na Seznam.cz

Dnes je tu 11. listopadu, svátek svatého Martina. Jak připravit tradiční jídlo, kterým je husa s knedlíky a zelím? Jak na to, poradil redakci Život v Česku samotný michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek (41), kterého většina zná jako porotce z kuchařské show MasterChef.

„Důležitý je samozřejmě už prvotní výběr husy. Měla by být čerstvá a nejlépe z farmy, kde volně pobíhala. Když už ji máte doma, rozdělte ji na čtvrtky a na 24 hodin nasolte hrubozrnnou solí. Díky ní maso krásně zkřehne. Přidejte také nahrubo nakrájenou cibuli a jablka,“ popsal Kašpárek kroky, které je nutné přichystat dopředu.

„V pekáči čtvrtky zalijeme sádlem a pečeme při nízkých teplotách okolo 80 až 90 stupňů celou noc. Nakonec dáme husu pod gril, kde necháme kůži dojít dozlatova. Přebytečné sádlo můžeme slít, dát do mrazáku a nechat si ho na další konfitování. Ze zbytku sádla, jablek a cibule vznikne skvělá hnědá omáčka,“ pokračoval.

O tom, že je Kašpárek výborný kuchař, který dokonale dochucovat, se shodli i jeho kolegové z MasterChefa: Přemek Forejt a Jan Punčochář, jak napsal web iDnes.

MasterChef

Radek Kašpárek se pro veřejnost proslavil hlavně díky své roli porotce v úspěšné kuchařské show MaterChef, která běží každý týden v úterý a ve středu. Jak píše web Kafe, v posledním díle dostal každý soutěžící suroviny, které k sobě absolutně neladily a nešly vhodně zkombinovat. Jejich úkolem bylo si je proměnit s ostatními soutěžícími a z nových surovin uvařit jídlo. Kdo neuspěl, musel se prát o své místo v soutěži ve vyřazovací výzvě, kde bylo za úkol uvařit z tuřínu.

Zdroj: Život v Česku, iDNES, Kafe