Recept na domácí nakládané okurky i pro začátečníky

Přidat na Seznam.cz

Chutnají skvěle s řízkem, se sekanou a mnozí z nás je určitě rádi ukusují „jen tak“ samotné. Nakládané okurky se zkrátka hodí skvěle k řadě českých pokrmů a neměly by chybět v žádné spíži. Vyzkoušejte recept na křupavé nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu, které si budete pochvalovat, píše Apetit Online.

Ingredience:

  • 3 kg drobných okurek
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 8 snítek kopru
  • 500 ml ocet
  • 18 ks cukerín
  • 150 g krupicový cukr
  • 60 g sůl
  • 6 kuliček pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nové koření
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 l vody

Postup:

Všechny okurky omyjte vodou a důkladně je zbavte všech nečistot. Do většího hrnce vlijte vodu, ocet, cukerín, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček a hořčičné semínko. Hrnec s nálevem dejte na plotnu a přiveďte k varu. Jakmile nálev začne vřít, vařte ještě zhruba 5 minut a poté odstavte z plotny a počkejte, dokud nevychladne. Mezitím si připravte sklenice, do kterých budete okurky nakládat a vysterilujte je. Způsobů, jak na to je několik, například sklenice a víčka naskládat na plech vedle sebe, vložit do trouby předehřáté na 100 stupňů a nechat je sterilizovat po dobu cca 15 minut.

Cibuli a mrkev oloupejte, potom cibuli nakrájejte na tenké plátky a mrkev na kolečka. Do připravených (ještě horkých) sklenic postupně přidávejte cibuli, mrkev, kopr a okurky. Následně zalijte nálevem, sklenice zašroubujte víčky a sklenice s okurkami zavařujte zhruba 15 minut ve vroucí vodě. Poté sklenice vyndejte a nechte je vychladnout.

Zdroj: Apetit Online, redakce