Recept na domácí nakládané okurky i pro začátečníky
Chutnají skvěle s řízkem, se sekanou a mnozí z nás je určitě rádi ukusují „jen tak“ samotné. Nakládané okurky se zkrátka hodí skvěle k řadě českých pokrmů a neměly by chybět v žádné spíži. Vyzkoušejte recept na křupavé nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu, které si budete pochvalovat, píše Apetit Online.
Ingredience:
- 3 kg drobných okurek
- 3 mrkve
- 2 cibule
- 8 snítek kopru
- 500 ml ocet
- 18 ks cukerín
- 150 g krupicový cukr
- 60 g sůl
- 6 kuliček pepře
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nové koření
- 3 ks hřebíčku
- 1 lžička hořčičného semínka
- 2 l vody
Postup:
Všechny okurky omyjte vodou a důkladně je zbavte všech nečistot. Do většího hrnce vlijte vodu, ocet, cukerín, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček a hořčičné semínko. Hrnec s nálevem dejte na plotnu a přiveďte k varu. Jakmile nálev začne vřít, vařte ještě zhruba 5 minut a poté odstavte z plotny a počkejte, dokud nevychladne. Mezitím si připravte sklenice, do kterých budete okurky nakládat a vysterilujte je. Způsobů, jak na to je několik, například sklenice a víčka naskládat na plech vedle sebe, vložit do trouby předehřáté na 100 stupňů a nechat je sterilizovat po dobu cca 15 minut.
Cibuli a mrkev oloupejte, potom cibuli nakrájejte na tenké plátky a mrkev na kolečka. Do připravených (ještě horkých) sklenic postupně přidávejte cibuli, mrkev, kopr a okurky. Následně zalijte nálevem, sklenice zašroubujte víčky a sklenice s okurkami zavařujte zhruba 15 minut ve vroucí vodě. Poté sklenice vyndejte a nechte je vychladnout.
Zdroj: Apetit Online, redakce