Recept na nejlepší vánočku ze šesti pramenů: Na té si pochutná celá rodina!
Neexistuje lepší sváteční snídaně než lahodná domácí vánočka namazaná máslem nebo džemem. Sice je poměrně náročná na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to. Pojďme se podívat, jak upéct tu nejlepší klasickou vánočku.
V robotu nebo větší míse promícháme 350 g mouky, 70 g cukru krupice a špetku soli, a poté uděláme ve středu důlek. Přidáme cca 75 ml mléka a rozdrobíme 20 g čerstvého droždí. Rozmícháme a část mouky zpracujeme tak, abychom vytvořili řídké těsto. Poté jej zakryjeme a necháme cca 15 – 20 minut vzejít kvásek. Jak píše web Ženy, kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.
Příprava těsta
Ke kvásku a mouce přidáme ještě jednou 75 ml mléka (celkem tedy budeme potřebovat 150 ml), 1 vejce, 70 g rozpuštěného vlažného másla, 1 lžíci vanilkového extraktu (případně vanilkového cukru) a 1 lžičku citronové kůry. Pokud pracujete s robotem, přizpůsobte ho na hnětení a nechte vše v robotu pracovat po dobu 7 minut. Poté přidáme 30 g rozinek a ještě chvilku prohněteme. Správnou konzistenci těsta poznáte podle toho, že bude hezky hladké a bude se snadno odlepovat od stěny mísy.
Těsto v míse zakryjeme fólií a necháme 60 minut kynout. Pak jej přendáme na pracovní desku. Zvažíme ho na váze a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Jednotlivé díly stočíme do kuličky a necháme chvilku odpočinout. Poté jej pomocí dlaní rozválíme na pramen dlouhý přibližně 30 cm.
Pletení vánočky
Prameny si rozložíme na pracovní desku a všech šest pramenů spojíme do špičky jako větvičky na vršku smrčku tak, aby byly tři prameny napravo a tři nalevo, radí web Český rozhlas. Poté je přitáhneme k sobě a začneme střídavě překládat prameny na sebe, jak můžete vidět na videu výše.
V závěru pletení konce pramenů stiskneme a přeložíme je pod vánočku. Přendáme ji na plech podložený pečicím papírem, zakryjeme a necháme znovu kynout – opět cca 60 minut, dokud se vánočka viditelně nezvětší.
Pečení
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Jakmile bude vánočka hezky vykynutá, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme 30 g plátkových mandlí. Plech s vánočkou vložíme do trouby a snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme asi 45 minut. Po 20 minutách vánočku zkontrolujte, a pokud by se vám zdálo, že zlátne příliš rychle, zakryjte ji kouskem alobalu.
Servírování
Když je vánočka upečená, přendáme ji na mřížku a necháme vychladnout. Na konec ji stačí jen posypat moučkovým cukrem a můžete servírovat.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroje: Ženy, Český rozhlas, YouTube