Recept na víkend: Fantastický nepečený čokoládový dezert ze všeho chutného a zdravého
Dobrá čokoládová pochoutka není nikdy k zahození, zvláště teď v zimě po ní vděčně saháme, abychom doplnili energii. Pokud ji vyzkoušíte podle našeho receptu, můžete si na ní bez obav pochutnat vy i vaše děti. Je totiž fantastická a z kategorie zdravého mlsání. Samozřejmě za předpokladu, že si vyberete kvalitní čokoládu.
Na přípravu budeme potřebovat
Forma na zvěřinovou panenku (pokud ji nemáte, jakákoli podlouhlá nádoba, kterou lze poté vložit do lednice), hrnec, prkénko na krájení.
Na směs: hrnek vlašských ořechů, hrst mandlí, hrst datlí, 3 lžíce arašídového másla, případně něco na oslazení – např. med, javorový sirup.
Na čokoládu: 250 g kvalitní hořké čokolády, kterou máte rádi, 1 lžíce kvalitního kokosového tuku.
Na ozdobu nebo dochucení: Celé mandle, ořechy nebo lyofilizované jahody či jiné ovoce.

Postup
Ořechy a mandle nasekejte co nejjemněji. Ořechy a piniové oříšky nakrájejte na malé kousky. (V případě potřeby je rozemelte). Smíchejte s máslem a oslaďte podle chuti. Měla by vzniknout lepkavá hustá směs. Pak nad párou rozpusťte čokoládu a tuk – pokud chcete, můžete ji ochutit ještě skořicí nebo kardamonem.
Když je vše připraveno, začněte vrstvit. Na dno nádoby nalijte čokoládu a poté do ní navrstvěte ořechovou směs. Nalijte čokoládu, znovu přidejte směs a pak ji přikryjte čokoládou. Povrch ozdobte mandlemi, ořechy nebo již zmíněnými jahodami.
Pokud chcete, můžete je přidat i dovnitř moučníku, když budete vrstvy skládat dohromady. Zákusek následně uložte do lednice na nejméně dvě hodiny, kde ho doporučujeme i skladovat. Poté dezert vyjměte z nádoby a nakrájejte ho na plátky nebo čokoládové kostky, podle toho, v jaké nádobě byl připraven.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroje: Redakce, Autorský text