Recept: Nejlepší grilovací marináda na steak! Ochutnejte ji s námi

Přidat na Seznam.cz

Máme pro vás recept na nejlepší marinádu na steak, která mu dodá šťavnatost a výtečnou chuť. Tato marináda je skvělá pro jakýkoli typ steaku – na grilování nebo klidně i k opékání na pánvi!

Marináda na steak

Steaky jsou jako víno – čím více utratíte, tím lepší jsou. A jakkoli bychom si všichni přáli, abychom mohli utrácet za prvotřídní hovězí maso pokaždé, když máme chuť na steak, realita je taková, že většina z nás nemůže!

Pomocí skvělé marinády však můžete každý steak proměnit na prvotřídní!

Co patří do marinády na steak

Zde je to, co potřebujete na výbornou steakovou marinádu. Tuto marinádu použijte na jakýkoli steak.

  • Balzamikový ocet –  zvláčňující přísada , protože je kyselý
  • Sojová omáčka – slaná tekutina, která působí jako solný roztok, takže steak uchovává vlhkost. Díky tomu tento steak nechutná asijsky, používáme jen trochu!
  • Dijonská hořčice –  nádech chuti a pro mírné zahuštění marinády, aby se steak lépe obalil (tím ho marinuje efektivněji, než se starat o pravidelné obracení steaku);
  • Worchester– Worcester má velmi intenzivní chuť, takže k přidání pikantní chuti potřebujete jen trochu.

Jak marinovat steak

Skvělé je využít sáčky na zip, je to nejúčinnější způsob, jak steak marinovat, protože ho to udržuje rovnoměrně pokrytým relativně malým množstvím marinády.

Jak dlouho marinovat steak?

Nejlepší je 12 až 24 hodin. Můžete ho také ihned zmrazit – pak ho rozmrazíte a můžete ihned grilovat!

Nejlepší grilovací marináda na steak

Ingredience

  • 2 steaky

Marináda

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • černý pepř

Postup:

  • Smíchejte hořčici, česnek a cibuli. Poté vmíchejte zbývající přísady.
  • Hovězí maso vložte do sáčku na zip s marinádou a marinádujte přes noc (12 – 24 hodin).
  • Vyjměte z lednice 30 minut před vařením, aby steak dosáhl pokojové teploty – klíč pro rovnoměrné propečení steaků. Přebytečnou marinádu setřete.
  • Gril potřete olejem a poté jej zahřejte na vysokou teplotu, dokud nebude opravdu horký – měli byste vidět obláčky kouře. Nebo zahřejte těžkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude velmi horká, a poté přidejte olej – zahřeje se téměř okamžitě.
  • Přidejte steaky. U steaků o tloušťce 2 cm opečte první stranu 2 minuty, poté otočte a opékejte druhou stranu 2 minuty.
  • Vyjměte steak z pánve na TEPLÝ talíř, volně přikryjte fólií a nechte 5 minut stát.

Dobrou chuť!

Zdroj: recipetineats.com, youtube.com