Recept: Začněte podzimní sezónu s populárním Pumpkin Spice Latte!

Přidat na Seznam.cz

Z meteorologického a kalendářního hlediska oficiálně začal podzim. Vedle zlatavých podzimních procházek a deštivých odpolední strávených v pohodlí domova, nám nové roční období přináší i spoustu inspirace do kuchyně. A co by nikdy nemělo chybět? Stará dobrá dýně.

Snad nic nesymbolizuje podzimní období lépe než tato sytě oranžová zelenina. Dýně je všestranná, obohacuje nás o vydatné pokrmy, jako je například dýňová polévka a chutná prostě fantasticky. Nevynikne jen ve slaných pokrmech, ale i v dezertech je naprostým hitem.

Dýňové Latte je doslova ztělesněním podzimního období. Vůně dýně a skořice spolu se sezónním kořením navozuje pocit tepla a bezpečí. Tento lahodný nápoj si můžete snadno připravit i sami doma, píše magazín stern.

Základem latté je vždy espresso a našlehané mléko. Místo kravského mléka můžete samozřejmě použít i rostlinnou alternativu. Sójové nebo mandlové mléko je obzvláště vhodné pro našlehání. Koření a dýňové pyré dodávají kávě Pumpkin Spice Latte její charakteristickou chuť.

Dýňové pyré si snadno připravíte z dýně hokaido – tento druh se totiž nemusí loupat. Odstraňte z ní semínka a pečte ji v troubě při 175 stupních do změknutí přibližně hodinu. Po vychladnutí ji vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou směs.

Co vše budete k přípravě kávy potřebovat?

Na dýňový sirup potřebujete:

  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička agávového nebo javorového sirupu

Na latte potřebujete:

  • 200ml mléka dle výběru
  • espresso
  • 1 lžíce domácího dýňového pyré
  • šlehačka na ozdobu

Postup:

  1. Koření jednoduše smíchejte v malé misce společně se sirupem a dobře prošlehejte, dokud se směs nespojí.
  2. Našlehejte si teplé mléko (párou nebo šlehačem), přidejte espresso a lžíci domácího dýňového pyré. Nakonec vmíchejte připravený dýňový sirup a opět dobře promíchejte.
  3. Ozdobte šlehačkou a navrch posypte skořicí.

TIP: Během pití latté budete možná muset často míchat, protože sirup má tendenci ulpívat na dně sklenice.

Zdroj: Heavenlynn Healthy, stern