Silvestrovské pohoštění: Jak na odlehčené obložené chlebíčky?

Přidat na Seznam.cz

Obložené chlebíčky jsou oblíbeným pokrmem, který nesmí chybět na žádné oslavě. Obvykle se připravují s bramborovým nebo pochoutkovým salátem, šunkou, salámem nebo jinou uzeninou. Pokud vás ale tyto variace už nudí, vyzkoušejte tuto odlehčenou verzi z avokáda. Připravit je zvládnete během chvilky a uvidíte, jak si na nich pochutnáte, napsal web Ženy.

Jak na to?

2 zralá avokáda přepůlíme a zbavíme pecky. Oloupeme slupku nebo vnitřek vydlabeme lžičkou a dužninu vložíme do mixéru. Přidáme 3 vrchovaté lžičky tučného jogurtu nebo zakysané smetany (minimálně 10%), 1 malý stroužek česneku, šťávu z půlky citronu, 3 lžičky sójové omáčky, ½ lžičky soli a čerstvě mletý pepř. Směs promixujeme a podle toho, jak bylo avokádo zralé, vytvoříme buď pastu nebo tataráček.

Na troše oleje zlehka opečeme pečivo – můžeme použít veku, bílé italské pečivo nebo tmavý chléb. Opékáme pouze z jedné strany a necháme pečivo vychladnout. Poté jej namažeme avokádovou pomazánkou.

Zdobení

Nyní přichází čas na ozdobení. K avokádové pomazánce se skvěle hodí sázené vejce, klíčky a třeba černý sezam. Výborná je ale i kombinace sušené šunky a semínek z granátového jablka. Také můžete chlebíček ozdobit mozzarelou, rajčaty a bazalkou nebo koriandrem.

Další možností je k avokádu přidat 4 lžíce zakysané smetany, 4 uvařená vejce, lžičku plnotučné hořčice a hrst nasekané jarní cibulky. Dochutíme kajanským pepřem a solí a rozmixujeme. Pomazánku namažeme na pečivo a ozdobíme zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem, radí web Prima Fresh.

Ideální bude, pokud uděláte rovnou několik variací, které nejen, že budou na silvestrovské tabuli výborně vypadat, ale navíc budou lahodně chutnat.

Zdroje: Ženy, Prima Fresh