Svatomartinské posvícení se blíží! Zkuste tento tradiční recept na husu

Přidat na Seznam.cz

Svátek sv. Martina se u nás slaví 11. listopadu. Považujeme jej za jakýsi počátek zimy. Dříve to byl jeden z nejoblíbenějších svátků roku spojený s hodováním. V Čechách a na Moravě má bohatou tradici. A k té neodmyslitelně patří zejména pečení svatomartinské husy!

A proč vlastně ke svatému Martinu patří husy? Legenda říká, že svatý Martin při své skromnosti nechtěl přijmout hodnost biskupa v Tours a schoval se před vyslanci, kteří mu zprávu o zvolení nesli, do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Jiná verze však zase praví, že husy Martina při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Tak či tak, tento lahodný recept stejně musíte vyzkoušet!

Ingredience:

  • 1 husa připravená k vaření (4,5-4,8 kg)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 1/2 lžičky sušené majoránky
  • 1 1/2 lžičky sušeného pelyňku
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kus celeru (cca 70 g)
  • 1 kousek pórku (cca 50 g)
  • 1 rajče
  • 400 ml husího nebo drůbežího vývaru (ze sklenice)
  • 50 ml červeného vína
  • 1 1/2 lžičky kukuřičné mouky
  • Dřevěné špejle a kuchyňský provázek

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200°C s nastaveným spodním ohřevem. Omyjte husu zvenku i zevnitř a osušte ji. Vnitřek potřete solí, pepřem a po 1 lžičce majoránky a pelyňku, vnější stranu opepřete a osolte. Jablka omyjte, osušte a vložte do husy. Otvor v krku uzavřete dřevěnými špejlemi a svažte je kuchyňským provázkem. Položte ji prsy dolů na hluboký plech a zalijte ½ l vody – během pečení se odpaří a pečte v troubě asi 1 hodinu. Několikrát ji propíchněte dřevěnou špejlí pod stehny, aby z ní vyteklo co nejvíce tuku.
  2. Snižte teplotu v troubě na 175°C. Husu otočte na záda, podlijte vývarem a za občasného podlévání pokračujte v pečení 90 -115 minut. Pokud je kůže již hodně hnědá, přikryjte ji pečicím papírem. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na silná kolečka. Oloupejte mrkev a celer, omyjte a ořízněte pórek a vše nakrájejte na malé kousky. Rajčata omyjte a rozčtvrťte.
  3. Husu znovu vyškvařte a pak lžící vyndejte co nejvíce vyškvařeného tuku. Do pekáče kolem husy rozprostřete cibuli, mrkev, celer, pórek a rajčata a vařte další hodinu. Mezitím rozpusťte 1 lžičku soli ve 150 ml studené vody a husu tím potřete asi 20 minut před koncem pečení – bude pak pěkně křupavá.
  4. Husu přendejte na talíř a udržujte ji v teple vypnuté trouby. Výpek se zeleninou přelijte do hrnce, přidejte zbytek vývaru a červené víno a na sporáku přiveďte k varu. Škrob smíchejte s 3-5 lžícemi studené vody a vmíchejte do vařící omáčky. Dochuťte zbylou majoránkou a pelyňkem. Nepřikrytou omáčku na mírném ohni asi 10 minut redukujte. Mezitím husu naporcujte. Tukem nasáklá jablka v huse nejsou vhodná ke konzumaci, ale uvolnila příjemnou chuť.
  5. Omáčku osolte a opepřete podle chuti, propasírujte přes jemné síto. Podávejte společně s knedlíky dle výběru a červeným zelím.

Dobrou chuť!

Zdroje: Vítání Sv. Martina, KüchenGötter