Těstoviny: Kde se vzaly a proč je tak milujeme?

Přidat na Seznam.cz

Špagety, trubky nebo vrtule. Tak tuhle svatou trojici těstovin známe asi všichni. Těstoviny zkrátka dobyly kulinářský svět. Jejich obliba je tak velká, že mají v Římě vlastní muzeum. Pasta, což znamená italsky těstoviny, má mnoho tvarů, barev i náplní. Objevme tajemství italské pasty, kterou miluje celý svět!

Kde těstoviny vznikly?

Existuje domněnka, že těstoviny vynalezli Číňané a Marco Polo je přivezl do Itálie. Co je na tom pravdy, už nikdo nezjistí. Jisté ale je, že už v 1. století zaznamenal antický Říman do knihy přípravu těstovin typu lasagne se sekaným masem. Pak se dějiny těstovin na dlouho odmlčí a až v 12. století najdeme záznam o hostině, kde se podávaly těstoviny v omáčce. Z toho se usuzuje, že těstoviny byly dostupné pro vyšší vrstvy, a to z důvodu zdlouhavé výroby. Až pokrok v 18. století zajistil dostupnost těstovin i těm chudším. V 20. století, se zavedením elektřiny, se výroba zrychlila a později začal těstoviny objevovat celý svět.

Z čeho jsou?

Základem klasických těstovin je pšeničná mouka a voda. Když přidáme vajíčko, vzniknou těstoviny vaječné. Ty mají specifickou chuť a nevýhodu, že se mohou snadno rozvařit. V obchodě můžeme koupit semolinové těstoviny, které se dají snadno uvařit al dente; na skus. Semolina je totiž mouka z tvrdozrnné pšenice, která obsahuje více lepku, a tak se hned nerozvaří.

Druhy těstovin, znáte je všechny?

Nejznámější plněné těstoviny jsou tortellini, které vznikly v Bologni. Nejčastěji ve svém prstýnkovém tvaru skrývají sýrovou nebo masovou náplň. Obdobou tortellini jsou ravioli, které mají čtvercový tvar a masovou náplň. Jsou typické pro severní regiony Itálie.

Suché těstoviny mají desítky druhů. Mezi nejznámější patří spaghetti; naše klasické špagety, tagliatelle; široké nudle, pappardelle; široké nudle smotané do klubíčka, penne; trubky, lasagne; široké a dlouhé pláty a fusilli; vřetena.

Které milují Češi nejvíce?

Podle webu aktuálně spořádá průměrný Čech za rok 11 kilo těstovin za celkovou cenu 411 korun. Češi dávají absolutní přednost bezvaječným těstovinám. Tři ze čtyř českých zákazníků si nejradši domů z obchodu přivezou vřetena, neboli fusilli, uzavírá deník poznatky z výzkumu v roce 2018.

Zkrátka milujeme těstoviny, stejně jako celý svět. Jsou jednoduché na přípravu, dá se k nim udělat téměř cokoliv a přitom zasytí.

Zdroje: Wikipedia, Aktuálně