Tipy, jak nejefektivněji oddělit žloutek od bílku
Vánoce jsou za dveřmi a většina z nás se intenzivně věnuje pečení cukroví a dalších pochutin. U některých receptů se mezi ingrediencemi můžeme dočíst, že potřebujeme buďto pouze žloutky nebo bílky. Pokud se do žloutku dostane trochu bílku, nevadí to tolik, jako když se bílek „kontaminuje“ žloutkem.
Ti zkušenější si většinou ví rady s tím, jak tyto dvě části vajíčka oddělit. Ne vždy se to však povede tak dokonale, jak bychom si přáli. A samozřejmě ne vždy postupujeme tak, jak bychom správně měli. Pojďme si společně rozklepnout pár tipů, jak na to.
Základní pravidla
Ideálně bychom měli mít připravené tři misky. Jednu, nad kterou pracujeme s vajíčkem, druhou, do které odkládáme žloutky a třetí, do které odkládáme bílky. Než se do procesu pustíme, samozřejmostí by měly být umyté ruce. Kromě toho, že ruce zbavíme nečistot, odstraníme z nich i případnou mastnotu. Ta by při kontaktu s vajíčkem, respektive bílkem, mohla způsobit, že vejce již nebude tak nadýchané.
Ideálně pracujeme s vychlazenými vejci, protože studené žloutky se od bílků lépe oddělují. Pokud pracujeme s vejci o pokojové teplotě, žloutek se nám pak snáze „rozbije“, což v tomto případě nechceme.
Kvůli bakteriím salmonely by mělo být samozřejmostí i umytí rukou po manipulaci s vejci. Neměly bychom zároveň sahat na jiné přísady, které při vaření používáme, aby nedošlo k jejich kontaminaci.
„Ruční“ metoda
Vejce rozklepneme do dlaně nad malou miskou. Žloutek zachytíme do dlaně a bílek necháme stékat přes prsty do misky.
Metoda vaječné skořápky
Vejce rozklepneme čistě a rovnoměrně přes nejtlustší část skořápky a rozdělíme nad miskou na dvě (nejlépe) stejné části. Žloutek přeneseme z jedné skořápky do druhé, nakláníme vejce ze strany na stranu a bílek necháme vytéct ze skořápek. Opakujeme, dokud většina bílku neodkape do misky. Žloutek nakonec vyklopíme do druhé misky.
Metoda děrované lžíce
Použijeme děrovanou lžíci, kterou podržíme nad miskou. Na lžíci rozklepneme vejce a bílek necháme odkapat – lžíci přitom mírně nakláníme. Zbylý žloutek vyklopíme do jiné misky.
Metoda s plastovou lahví
Celé vejce rozklepneme do misky. Vezmeme čistou prázdnou plastovou lahev a zmačkneme ji. Držíme ji stále zmačknutou a umístíme ústí láhve na horní část žloutku. Pomalu uvolňujeme stisk, aby tlak vzduchu nasál žloutek do lahve. Mírně lahev nakloníme, aby se žloutek nevylil. (Chce to trochu cvik, ale vy si určitě poradíte.) Žloutek následně z lahve vyklopíme do jiné misky.
Trychtýřová metoda
Použijeme kuchyňský trychtýř, který podržíme nad miskou. Vejce rozklepneme do trychtýře a bílek necháme odkapat do misky. Žloutek tak zůstane v trychtýři a můžeme ho posléze přemístit do jiné nádoby.
Zdroje: MasterClass