Vyměňte nezdravé sladké pomazánky za zdravou mandlovou pastu! Má mnoho zdravotních výhod

Přidat na Seznam.cz

Mandlová pasta je zdravou alternativou čokoládové pomazánky a je přinejmenším stejně chutná. Chutná nejen jako pomazánka na chleba, ale také jako poleva do smoothie misek, kaší, zmrzliny, ovoce nebo palačinek. A také dodává ořechový nádech vydatným pokrmům z kari nebo těstovin. Samozřejmě je obzvlášť chutná po domácku vyrobená. Jakmile to jednou vyzkoušíte, budete to dělat znovu a znovu.

Proč je mandlová pasta tak zdravá?

Mandle jsou zdravé a plné cenných látek. Kromě velkého množství hořčíku (ten je dobrý při stresu!), obsahují rostlinné bílkoviny a jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, vápník a kyselinu listovou. Nezapomeňte: vysoký obsah vlákniny, která zasytí na dlouhou dobu, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, a tím zabraňuje chutím, píše web Myself.

Není tedy divu, že mandle a mandlová pasta z nich jsou již dlouho na předních místech nákupního seznamu mnoha vegetariánů a veganů. Na rozdíl od uměle vyráběných čokoládových pomazánek neobsahuje přídatné látky, lepek, cukr, laktózu, sóju ani vejce. Jediný háček je v tom, že za sklenici mandlové pasty v obchodech zaplatíte o trochu více, než za běžné sladké pomazánky. Proto se opravdu vyplatí vyrobit si vlastní mandlovou pastu, podle tohoto receptu je to snadné a rychlé!

Hnědá vs. bílá mandlová pasta

V obchodech najdete hnědou i bílou mandlovou pastu. Odrůda light se vyrábí z blanšírovaných (loupaných) nepražených mandlí. Hnědá mandlová pasta se vyrábí z pražených neloupaných mandlí. To také vysvětluje, proč tmavá pasta chutná poněkud oříškověji a silněji, chuť bílé mandlové pasty je jemnější a sladší. Záleží na vašem individuálním vkusu, kterou variantu si vyberete. Ze zdravotního hlediska se doporučuje hnědá mandlová pasta. Protože slupka mandlí nebyla odstraněna, poskytuje více minerálů, vitamínů a vlákniny.

Mandlové pyré – základní recept

K výrobě vlastní mandlové pasty nepotřebujete mnoho. Kromě mandlí, soli a trochy skořice nebo vanilky, také je dobré využít výkonný mixér. S běžným mixérem se daleko nedostanete a požadované krémové konzistence dosáhnete právě s výkonnými mixéry. Pro hnědou mandlovou pastu použijte neloupané mandle, pro bílou mandlovou pastu blanšírované, tj. loupané.

Složení:

  • 500 g mandlových jader
  • 1 špetka soli
  • případně trochu skořice nebo vanilky

Příprava:

  • Troubu předehřejte na 150 stupňů při horním/spodním ohřevu asi na 5 minut. Mandle položte na plech a opékejte je asi 5-7 minut. Poté je nechte krátce vychladnout.
  • Mandle vložte do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu.
  • Jemně melte na nejvyšší stupeň, dokud nezískáte krémovou konzistenci, to může trvat 10-15 minut.
  • Každou chvíli se zastavte a stlačte ořechovou směs ze stran pěchovadlem, chce to trochu trpělivosti, aby se ořechová moučka změnila v krém, ale stojí to za to!
  • Pokud je mandlová pasta po 10-15 minutách míchání stále příliš hustá, přidejte trochu oleje (velmi málo!). Pokud chcete, přidejte trochu vanilky nebo skořice.
  • Mandlovou hmotu naplňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Vydrží několik týdnů.

Tipy, jak mandlovou pastu ještě vylepšit

  • Před mixováním mandle několik minut opékejte v troubě, aby se plně projevila jejich chuť.
  • Čím výkonnější mixér, tím lepší ořechová pasta.
  • Buďte trpěliví a občas mixování přerušte, abyste mandle přesunuli z okrajů do středu mixéru.
  • Nikdy nepřidávejte vodu, pokud je směs příliš tuhá, ale raději přidejte doušek oleje, například lněného nebo ořechového.
  • Mandlovou pastu můžete vylepšit podle vlastní chuti, například skořicí, vanilkou, javorovým sirupem nebo medem. Výborné jsou také jemně nasekané mandle nebo kakaové kousky!

Trvanlivost

Mandlové pyré má obvykle velmi dlouhou trvanlivost. Naplněné do sterilizovaných zavařovacích sklenic vydrží několik týdnů až měsíců, ideálně uložené na tmavém a chladném místě. Pokud se po chvíli na pyré usadí trochu oleje, není to důvod k obavám. Naopak, olejový film chrání mandlovou pastu před zkažením. Po otevření jednoduše zamíchejte (nikdy nevylévejte!).

Další lahodné druhy

Recept na lahodné pyré samozřejmě není úspěšný pouze s mandlemi. K přípravě výtečné pomazánky lze použít také kešu, arašídy nebo makadamové ořechy. I v tomto případě se doporučuje ořechy předem krátce opražit, aby získaly plnou chuť.

Ale pozor: jakkoli je ořechové pyré zdravé, je lepší to s ním nepřehánět. Ve 100 gramech je snadno 600-700 kalorií, které se jinak rychle projeví na bocích.

Zdroj: Myself.de