Reklama a spolupráce:   Reklamní články   SEO články   Zpětné odkazy   Bannerová reklama  

ČasProŽeny.cz
Web, kde jsou ženy samy sebou
  • Nejnovější
  • Krása a zdraví
  • Celebrity
  • Vztahy a sex
  • Psychologie
  • Rady a tipy
  • Móda
  • Jídlo
  • Rodina
  • Cestování
Ello
3. 2. 2023

Zkuste 10 jednoduchých tipů, jak správně používat ledničku

Přidat na Seznam.cz

jídlo, potraviny, rady a tipy, úklid domova

Dodržujte těchto několik jednoduchých pravidel, aby vám jídlo déle vydrželo a lednice vám sloužila co nejdéle.

Uspořádání potravin podle chladicích zón

Aby byly potraviny správně skladovány, musí být teplota v chladničce 4 °C. V chladničce není teplota na všech policích nikdy konstantní, proto je dobré se seznámit s návodem k obsluze chladničky, abyste mohli potraviny správně skladovat.

Teplota se zvyšuje od spodních poliček po horní. Nejstudenějším místem je polička nad zásuvku na ovoce a zeleninu (2°-4 °C). Nejvhodnější je zde skladování masa nebo ryb a syrových potravin. Střední police mají teplotu od 4 do 5 °C a jsou ideální pro skladování vařených potravin, omáček a vařené zeleniny. Nejvyšší police má teplotu 8 °C a je určena pro skladování vajec, pečiva, sýrů, másla a jogurtů. Spodní zásuvka je určena pro syrovou zeleninu a ovoce a konečně dveře, které jsou nejteplejší částí chladničky, jsou určeny pro omáčky, nápoje a další potraviny, které nepotřebují silné chlazení.

Horké jídlo do ledničky nepatří

Po dovaření jídla můžeme mít tendenci dávat čerstvé jídlo ihned do lednice. To by však byla velká chyba! Horké jídlo by zvýšilo teplotu v lednici a ta pak spotřebuje daleko více elektřina na snížení teploty. Navíc teplotní šok může způsobit, že se mezi policemi a spoji chladničky objeví led, který ji z dlouhodobého hlediska zničí. Nechte jídlo raději přirozeně vychladnout nebo si pomozte na chladnější chodbě či ve sklepě, pokud máte možnost.

Foto: Giorgio Trovato / Pixabay

Správné uzavření

Nikdy nenechávejte potraviny dlouho odkryté a to ani v ledničce, daleko rychleji se kazí. Nebalené potraviny umožňují růst mikrobů a bakterií a kontaminovat další potraviny. Dobrým řešení jsou potravinové fólie, voskové ubrousky (med je konzervant používaný už stovky let) nebo svačinové krabičky.

Nepřeplňujte ledničku

Přeplněné police mohou také zvýšit teplotu v ledničce a podporují vznik bakterii, snažte se jim proto co nejvíce vyhýbat. Zbavujte se taky přebytečných obalů (například kartonové balení jogurtů při více kusech), nejenom že tak ušetříte místo v lednici, ale také zvýšíte cirkulaci vzduchu, která brání plísním. Na těchto obalech se mohou také nacházet další nežádoucí mikroby, které jste si přinesli z obchodu, tak pryč co nejrychleji s ním.

Nenechávejte lednici dlouho otevřenou

Každým otevřením lednice dovnitř vpouštíte teplým vzduch, lednici tím pádem musí neustále srovnávat teplotu na původní, lednice pak spotřebovává daleko více energie než by musela. Snažte se svůj čas trávený před otevřenou lednicí omezit na minimum. Můžete si třeba ledničku napsat seznam všech potravin uvnitř, až budete příště přemýšlet, co by se z obsahu ledničky dalo vyčarovat na oběd.

Potraviny s brzkou dobou spotřeby dávejte dopředu

Možná očividný tip, ale může se stát, že na něj zapomeneme. Jídlo si seřazujeme podle datumu od nejstaršího po nejnovější do řady. Nejdůležitější to je u potravin s krátkou trvanlivosti jako jsou mléčné výrobky nebo uzeniny.

Průběžná kontrola ledničky

Předtím než si seřadíte potraviny podle datumů si prohlídněte pořádně ledničku, či náhodou už není něco na vyhození nebo mu brzy vyprší trvanlivost a co nejdříve ho snězte. Ideálně provádějte kontrolu 1x týdně.

Foto: おにぎり / Pixabay

Vyjměte z ledničky věci, které nepotřebují chlazení

Často máme tendenci dávat do ledničky věci, které tam vůbec nepatří, naopak jim mohou uškodit. Vejce lze uchovávat i při pokojové teplotě a banány v lednici černají. Pro odlehčení lednice je tedy můžete vytáhnout a uložit jinde.

Neukládejte potraviny ke stěně ledničky

I když máte lednici s automatickým odmražováním, tak stále hrozí, že potraviny uložené příliš blízko stěny přimrznou a zkazí se. Raději se tomu proto vyhněte.

Jak zabránit zápachu

Otevřeli jste lednici a pozdravila vás vůně tak líbezná, jako by uvnitř umřela krysa? Máme řešení! Do lednice dejte půl sklenice octa, citron rozříznutý napůl nebo trochu kávy do otevřené plechovky. Smrádek bude pryč, co by dup.

Doufáme, že se vám tyto tipy budou hodit a využijete je.

Zdroj: Tribu Golosa

Diskuze Vstoupit do diskuze


woman wearing mesh stockings

Střídat partnery je stejně přirozené, jako být věrný. Některé ženy mají promiskuitu zkrátka v krvi

_Artemis_

Klasický ruský boršč: Základem je hovězí vývar, kysaná smetana polévku zjemní

zdroj

Emo fáze nemusí být jen o černém oblečení. „Žádné dítě není v bezpečí,“ varuje matka

zdroj

Mléková polévka s noky: Lehký oběd s rychlou přípravou

person holding silver iphone 6

5 barev nehtů, které přitáhnou jejich pozornost

Fortuneteller

Návštěva kartářky: je potřeba brát výklad karet s rezervou, ale existují i opravdu nadané ženy

woman near wall

Trendy střih cub cut. Ideální styl pro všechny, koho nebaví trávit v koupelně mnoho času

Woman in Black Leather Jacket and Black Pants Sitting on Brown Wooden Chair

Módní trendy pouličního stylu z Paříže. Fashion week přišel s módními tipy o několik měsíců dříve

woman in brown coat standing on road during daytime

Koktejlky jsou univerzální šaty, které se hodí téměř pro každou příležitost

  • : Pixabay
  • : Pixabay
  • Ello: Pixabay
Foto:

Čtěte také

  • woman wearing mesh stockingsStřídat partnery je stejně přirozené, jako být věrný. Některé ženy mají promiskuitu zkrátka v krvi
  • zdrojEmo fáze nemusí být jen o černém oblečení. „Žádné dítě není v bezpečí,“ varuje matka
  • person holding silver iphone 65 barev nehtů, které přitáhnou jejich pozornost
  • FortunetellerNávštěva kartářky: je potřeba brát výklad karet s rezervou, ale existují i opravdu nadané ženy
  • woman near wallTrendy střih cub cut. Ideální styl pro všechny, koho nebaví trávit v koupelně mnoho času

ČasProŽeny.cz
  • Reklamní články
  • Pracovní nabídky
  • Kontakty
ČasProženy.cz je web, kde jsou ženy samy sebou

Copyright © 2019-2020 ČasProŽeny.cz