Zkuste 10 jednoduchých tipů, jak správně používat ledničku
Dodržujte těchto několik jednoduchých pravidel, aby vám jídlo déle vydrželo a lednice vám sloužila co nejdéle.
Uspořádání potravin podle chladicích zón
Aby byly potraviny správně skladovány, musí být teplota v chladničce 4 °C. V chladničce není teplota na všech policích nikdy konstantní, proto je dobré se seznámit s návodem k obsluze chladničky, abyste mohli potraviny správně skladovat.
Teplota se zvyšuje od spodních poliček po horní. Nejstudenějším místem je polička nad zásuvku na ovoce a zeleninu (2°-4 °C). Nejvhodnější je zde skladování masa nebo ryb a syrových potravin. Střední police mají teplotu od 4 do 5 °C a jsou ideální pro skladování vařených potravin, omáček a vařené zeleniny. Nejvyšší police má teplotu 8 °C a je určena pro skladování vajec, pečiva, sýrů, másla a jogurtů. Spodní zásuvka je určena pro syrovou zeleninu a ovoce a konečně dveře, které jsou nejteplejší částí chladničky, jsou určeny pro omáčky, nápoje a další potraviny, které nepotřebují silné chlazení.
Horké jídlo do ledničky nepatří
Po dovaření jídla můžeme mít tendenci dávat čerstvé jídlo ihned do lednice. To by však byla velká chyba! Horké jídlo by zvýšilo teplotu v lednici a ta pak spotřebuje daleko více elektřina na snížení teploty. Navíc teplotní šok může způsobit, že se mezi policemi a spoji chladničky objeví led, který ji z dlouhodobého hlediska zničí. Nechte jídlo raději přirozeně vychladnout nebo si pomozte na chladnější chodbě či ve sklepě, pokud máte možnost.

Správné uzavření
Nikdy nenechávejte potraviny dlouho odkryté a to ani v ledničce, daleko rychleji se kazí. Nebalené potraviny umožňují růst mikrobů a bakterií a kontaminovat další potraviny. Dobrým řešení jsou potravinové fólie, voskové ubrousky (med je konzervant používaný už stovky let) nebo svačinové krabičky.
Nepřeplňujte ledničku
Přeplněné police mohou také zvýšit teplotu v ledničce a podporují vznik bakterii, snažte se jim proto co nejvíce vyhýbat. Zbavujte se taky přebytečných obalů (například kartonové balení jogurtů při více kusech), nejenom že tak ušetříte místo v lednici, ale také zvýšíte cirkulaci vzduchu, která brání plísním. Na těchto obalech se mohou také nacházet další nežádoucí mikroby, které jste si přinesli z obchodu, tak pryč co nejrychleji s ním.
Nenechávejte lednici dlouho otevřenou
Každým otevřením lednice dovnitř vpouštíte teplým vzduch, lednici tím pádem musí neustále srovnávat teplotu na původní, lednice pak spotřebovává daleko více energie než by musela. Snažte se svůj čas trávený před otevřenou lednicí omezit na minimum. Můžete si třeba ledničku napsat seznam všech potravin uvnitř, až budete příště přemýšlet, co by se z obsahu ledničky dalo vyčarovat na oběd.
Potraviny s brzkou dobou spotřeby dávejte dopředu
Možná očividný tip, ale může se stát, že na něj zapomeneme. Jídlo si seřazujeme podle datumu od nejstaršího po nejnovější do řady. Nejdůležitější to je u potravin s krátkou trvanlivosti jako jsou mléčné výrobky nebo uzeniny.
Průběžná kontrola ledničky
Předtím než si seřadíte potraviny podle datumů si prohlídněte pořádně ledničku, či náhodou už není něco na vyhození nebo mu brzy vyprší trvanlivost a co nejdříve ho snězte. Ideálně provádějte kontrolu 1x týdně.

Vyjměte z ledničky věci, které nepotřebují chlazení
Často máme tendenci dávat do ledničky věci, které tam vůbec nepatří, naopak jim mohou uškodit. Vejce lze uchovávat i při pokojové teplotě a banány v lednici černají. Pro odlehčení lednice je tedy můžete vytáhnout a uložit jinde.
Neukládejte potraviny ke stěně ledničky
I když máte lednici s automatickým odmražováním, tak stále hrozí, že potraviny uložené příliš blízko stěny přimrznou a zkazí se. Raději se tomu proto vyhněte.
Jak zabránit zápachu
Otevřeli jste lednici a pozdravila vás vůně tak líbezná, jako by uvnitř umřela krysa? Máme řešení! Do lednice dejte půl sklenice octa, citron rozříznutý napůl nebo trochu kávy do otevřené plechovky. Smrádek bude pryč, co by dup.
Doufáme, že se vám tyto tipy budou hodit a využijete je.
Zdroj: Tribu Golosa