Rýží nic neskazíme, spíše naopak

Přidat na Seznam.cz

Říká se, že v každém zrnku rýže se skrývá kousek zdraví. Pokud nejste zrovna milovnicí rýže, řekneme vám, proč byste se jí raději měla stát! Kromě toho vám nabídneme i pár jednoduchých a rychlých receptů, které vám jistě zachutnají!

Proč jíst rýži?
Rýže je levná potravina, na přípravu vám stačí pár minut. Pravidelná konzumace rýže vám pomůže při udržování štíhlé linie – na 100 gramů vařené rýže připadá jen 100 kalorií a 0,5 gramů tuku! Pokud budete konzumovat dlouhozrnnou rýži, získáte dostatečné množství bílkovin a důležitých aminokyselin. Uhlohydráty, které jsou v rýži obsaženy zásobují svaly, mozek a nervové buňky energií, čímž činí člověka silnějším a moudřejším.

Na spalování kalorií a získávání energie z uhlohydrátů, bílkovin a tuku je nezbytný vitamin B, který rýže také obsahuje a její konzumací tak podporujete látkovou výměnu. Rýže také chrání střevní flóru, pročišťuje organismus a snižuje krevní tlak, čímž celkově příznivě ovlivňuje omlazování organismu. Také potlačuje zvýšenou chuť k jídlu a napíná vazivo, čímž zamezuje překyselení buněk a ukládání tuku v problémových partiích. Pokud neumíte se stále rozhodnout, zda dát rýži šanci, vyzkoušejte nejdříve pár chutných receptů!

Rýže na asijský způsob
čas přípravy: do 30 minut
náročnost receptu: *
počet porcí: 2

Potřebujete:

  • 120 g rýže natural
  • 2 vejce
  • 40 g hrášku
  • sójovou omáčku
  • 1 PL dýňového oleje

Postup:
Rýži uvaříme ve vodě podle doporučeného návodu. Na pánvi zahřejete olej a přidáte hrášek, který chvilku podusíte. Potom přidáme uvařenou rýži a vajíčka. Ochutíte sójovou omáčkou a jemně opražíte. Podávat můžete s jakoukoli zeleninou či salátem.

Smažená zeleninová rýže
čas přípravy: do 45 minut
náročnost receptu: ***
počet porcí: 2 – 3

Potřebujete:

  • 16 ks rýžového papíru
  • rýži
  • zeleninový vývar
  • olej
  • 200 g míchané zeleniny
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • mletý bílý pepř
  • nasekané bylinky
  • sůl

Postup:
Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru a necháte vychladnout. Zeleninu spaříme a pokrájejíme na menší kousky. Bylinky nadrobno posekejte a spolu s nakrájenou zeleninou přidejte do vychladlé rýže. Přidejte i nastrouhaný sýr. Směs osolte, opepřete mletým bílým pepřem a pořádně promíchejte. Jednotlivé kousky rýžového papíru namočíme do teplé vody, aby změkly. Dva změklé rýžové papíry dejte na sebe. Do středu papíru dejte připravenou náplň a svineme do rolky. Naplněné rolky osmažíme na pánvi na horkém oleji z obou stran. Můžete podávat a konzumovat!