Rýží nic neskazíme, spíše naopak
Říká se, že v každém zrnku rýže se skrývá kousek zdraví. Pokud nejste zrovna milovnicí rýže, řekneme vám, proč byste se jí raději měla stát! Kromě toho vám nabídneme i pár jednoduchých a rychlých receptů, které vám jistě zachutnají!
Proč jíst rýži?
Rýže je levná potravina, na přípravu vám stačí pár minut. Pravidelná konzumace rýže vám pomůže při udržování štíhlé linie – na 100 gramů vařené rýže připadá jen 100 kalorií a 0,5 gramů tuku! Pokud budete konzumovat dlouhozrnnou rýži, získáte dostatečné množství bílkovin a důležitých aminokyselin. Uhlohydráty, které jsou v rýži obsaženy zásobují svaly, mozek a nervové buňky energií, čímž činí člověka silnějším a moudřejším.
Na spalování kalorií a získávání energie z uhlohydrátů, bílkovin a tuku je nezbytný vitamin B, který rýže také obsahuje a její konzumací tak podporujete látkovou výměnu. Rýže také chrání střevní flóru, pročišťuje organismus a snižuje krevní tlak, čímž celkově příznivě ovlivňuje omlazování organismu. Také potlačuje zvýšenou chuť k jídlu a napíná vazivo, čímž zamezuje překyselení buněk a ukládání tuku v problémových partiích. Pokud neumíte se stále rozhodnout, zda dát rýži šanci, vyzkoušejte nejdříve pár chutných receptů!
Rýže na asijský způsob
čas přípravy: do 30 minut
náročnost receptu: *
počet porcí: 2
Potřebujete:
- 120 g rýže natural
- 2 vejce
- 40 g hrášku
- sójovou omáčku
- 1 PL dýňového oleje
Postup:
Rýži uvaříme ve vodě podle doporučeného návodu. Na pánvi zahřejete olej a přidáte hrášek, který chvilku podusíte. Potom přidáme uvařenou rýži a vajíčka. Ochutíte sójovou omáčkou a jemně opražíte. Podávat můžete s jakoukoli zeleninou či salátem.
Smažená zeleninová rýže
čas přípravy: do 45 minut
náročnost receptu: ***
počet porcí: 2 – 3
Potřebujete:
- 16 ks rýžového papíru
- rýži
- zeleninový vývar
- olej
- 200 g míchané zeleniny
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- mletý bílý pepř
- nasekané bylinky
- sůl
Postup:
Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru a necháte vychladnout. Zeleninu spaříme a pokrájejíme na menší kousky. Bylinky nadrobno posekejte a spolu s nakrájenou zeleninou přidejte do vychladlé rýže. Přidejte i nastrouhaný sýr. Směs osolte, opepřete mletým bílým pepřem a pořádně promíchejte. Jednotlivé kousky rýžového papíru namočíme do teplé vody, aby změkly. Dva změklé rýžové papíry dejte na sebe. Do středu papíru dejte připravenou náplň a svineme do rolky. Naplněné rolky osmažíme na pánvi na horkém oleji z obou stran. Můžete podávat a konzumovat!