Objevte 7 úžasných zdravotních přínosů kombuchy založených na důkazech

Přidat na Seznam.cz

Kombuchový čaj je fermentovaný nápoj, který se konzumuje po celé věky. Poskytuje stejné výhody jako čaj, ale je také plný zdravých probiotik. Zde je sedm důvodů, proč byste měli kombuchu co nejdříve zařadit do svého pravidelného jídelníčku.

Zdroj probiotik

Kombucha se vyrábí přidáním určitých bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje. Směs se pak nechá nejméně týden kvasit a během této doby se na povrchu vytvoří film, který kombuchě dodává její prospěšnost. Tento film se nazývá scoby, a jakmile jej získáte, můžete pokračovat v kvašení nového kombuchového čaje.

Během procesu fermentace se vytváří kyselá kyselina spolu s bakteriemi mléčného kvašení, které mohou mít stejnou funkci jako probiotika. Tato probiotika mohou pomáhat při hubnutí, snižovat záněty ve střevech, podporovat trávení a mnoho dalšího.

Poskytuje výhody zeleného čaje

Pokud si kombuchu připravíte ze zeleného čaje, získáte z nápoje stejné výhody jako při konzumaci samotného zeleného čaje. Zelený čaj je superpotravina, která obsahuje silné antioxidanty, jež mohou snižovat riziko vzniku některých onemocnění, včetně rakoviny prsu a prostaty. Zelený čaj může také vyrovnávat hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhá vám spalovat více kalorií.

Může zničit špatné bakterie

Kombucha vyrobená ze zeleného nebo černého čaje má silné antibakteriální účinky, které pomáhají bojovat proti špatným bakteriím a kvasinkám candidy v těle. Je to díky kyselině octové, která se v čaji nachází a která pomáhá potlačovat nežádoucí růst kvasinek a špatných bakterií. Tato kyselina však nemá vliv na dobré bakterie a přirozené kvasinky v lidském těle.

Může snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění

Studie na ukázaly, že kombuchový čaj může výrazně zlepšit hladinu dobrého cholesterolu již za 30 dní. Bylo také zjištěno, že kombuchový čaj zabraňuje oxidaci částic cholesterolu. Ten je považován za faktor přispívající k srdečním onemocněním.

Může chránit před rakovinou

Rakovina spočívá v nekontrolovaném růstu buněk a jejich mutacích a studie provedené ve zkumavkách ukázaly, že kombucha může zabránit šíření a rozvoji těchto rakovinných buněk. Tato věda ještě není zcela objasněna, ale v této oblasti se provádí další výzkum. Zatímco studie probíhají, měli byste pít kombuchový čaj pro všechny ostatní zdraví prospěšné látky, o kterých je známo, že je poskytují.

Kombuchový čaj je plný probiotik, která mohou poskytovat několik různých zdravotních výhod. Lze jej připravit doma pomocí kombuchového scoby, který spustí proces fermentace. Pokud pro začátek potřebujete scoby, můžete si ho zakoupit online na důvěryhodných kombuchových stránkách, které se věnují pomoci lidem s přípravou zdravých fermentovaných čajů v domácích podmínkách.

Zdroj: womendailymagazine.com